Nordkalk akut räddning för Cementa

Högsta domstolen kommer inte att pröva Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om nytt täkttillstånd. Nu vänder sig bolaget till Nordkalk för att akut rädda cementtillverkningen.

"Det är en akut lösning som sträcker sig i kanske 1,5 år, säger fabrikschef Matilda Hoffstedt om att ta kalksten från Nordkalk.

"Det är en akut lösning som sträcker sig i kanske 1,5 år, säger fabrikschef Matilda Hoffstedt om att ta kalksten från Nordkalk.

Foto: Alexander Arnholm

Slite2021-08-25 20:30

– Beslutet från HD idag är beklagligt men nu kan vi släppa det spåret, sa Matilda Hoffstedt som är fabrikschef på Cementa i Slite.

På onsdagen kom beskedet att Högsta domstolen inte kommer att pröva det beslut som Mark- och miljööverdomstolen meddelade i juli i år. 

”Cementa har i Mark- och miljööverdomstolen fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet avvisad eftersom miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön,” skriver Högsta domstolen som gått igenom materialet och bedömt att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd.

Cementa motiverade begäran om prövningstillståndet med att Mark- och miljööverdomstolen handlagt ärendet fel och säger bland annat att domstolen inte haft tillräcklig kompetens för att avgöra målet. 

Cementa jobbar nu med flera olika spår för att rädda cementtillverkningen kvar på Gotland. Ett första steg är att ta sten från en annan lokal leverantör.

-Det är bara Nordkalk som har så stora tillgängliga volymer, säger Matilda Hoffstedt. 

Även när det gäller att ta stenen från Nordkalk finns begränsningar.

- I vårt fabrikstillstånd att producera cement beskriver man verksamheten och alla aktiviteter som hör till. Det är inte självklart att de aktiviteter som tillkommer ryms inom tillståndet

Bolaget har inlett en dialog med lokala myndigheter för att lösa detta.

Med hjälp av råvara från Nordkalk kan cementtillverkningen fortsätta under en period men det är bara en dellösning. 

– Det är en akut lösning som sträcker sig i kanske 1,5 år medan vi ansöker om att få förlänga det gamla tillståndet i tre eller fyra år.

Det finns kalksten kvar att bryta inom det gamla täkttillståndet men det räcker inte fyra år.

– Vi behöver utöka området men exakt i vilken omfattning är inte klart ännu.

Parallellt med det, ska Cementa ta fram en ansökan om ett längre tillstånd som räcker betydligt längre.

– Det är inte så att Slitefabriken automatiskt löser det här. Vi kan inte påverka situationen fullt ut utan behöver politiska beslut som underlättar den akuta fasen. 

– Det finns en politisk vilja men det krävs ju också ett politiska mod, säger Matilda Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!