Flera Cementaanställda smittade efter mötet

Förra onsdagens samrådsmöte om kalkbrytningen i Slite blev ett spridarevent, åtta personer har testat positivt efter mötet och enligt fabrikschefen är några Cementas anställda.

"Det är jättetråkigt att det har hänt och just därför tycker jag att det är viktigt att ha en tät dialog och att följa smittskyddsläkarens instruktioner", säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite.

"Det är jättetråkigt att det har hänt och just därför tycker jag att det är viktigt att ha en tät dialog och att följa smittskyddsläkarens instruktioner", säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite.

Foto: Henrik Radhe

Slite2021-11-19 12:09

– Det är ju jättetråkigt att man får de här konsekvenserna. Att det finns de som har smittats med på covid på mötet är jättetråkigt, säger Matilda Hoffstedt på Cementa.

Hur många var på samrådsmötet?

– Vi räknade inte personer, men vi vet att vi serverade ungefär 300 koppar kaffe under 5 timmar. Så det var en ström av människor som kom och gick under den tiden. Det var ett öppet hus.

Hur tänkte ni kring smittrisken innan?

– Jag tror att alla i samhället idag, har med sig tankar kring att vi är i en pandemi när man samlas. Det är ett väldigt svårt avvägande när man samtidigt behöver informera. Man måste inte ha ett öppet hus, men vi tyckte att det var så viktigt att allmänheten kunde ta del av den ansökan som vi ska lämna in och planerna kring det. Vi valde att ha ett öppet hus trots att det var en pandemi.

Fanns några regler kring avstånd?

– Nej inga speciella, vi pratade och vi möttes och det var små bord emellan. Det var ett öppet hus och det var folk där och vi följde de restriktioner som fanns.

Hur många på Cementa har fått covid-19?

– Jag kan inte svara på det, men vi har några smittade.

Som chef pratade du med flera under mötet. Har du själv haft symptom?

– Absolut inte. Jag känner mig frisk. Jag har inte testat mig, men jag har följt rekommendationerna smittskyddsläkaren gav mig när jag pratade med henne. Jag har skickat ett meddelande till personalen som var där, att om man har symptom så ska man testa sig. Vi följde de restriktioner som fanns vid det tillfället och de rekommendationer som vi har fått efter tillfället och vi har en dialog med Maria Amér kring det. 

undefined
"Idag har vi totalt åtta fall kopplade till det", säger Maria Amér på fredagen, angående Cementas samrådsmöte 10 november och den pågående smittspårningen.

Smittskyddsläkaren Maria Amér säger att de kartlägger utbrottet, med totalt åtta personer som är konstaterat smittade i nuläget. 

– Vi vet att det har varit högt tryck på provtagningen i Slite. Det kan vara så att bilden klarnar mer efter helgen, säger hon.

Förutom att personer som har varit på mötet och uppvisar symptom uppmanas att testa sig, säger hon att organisatörer till kommande event bör se om de kan hållas utomhus.

– Det kan finnas en problematik med stora samlingar inomhus och speciellt om det är många ovaccinerade. Det gör att vi behöver ta till oss en ökad vaksamhet. Covid-19 cirkulerar fortfarande i samhället och det finns en risk, säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!