Företagare rasar - fick 17 parkeringsböter

Företagaren Erik Pedersen anser att parkeringssituationen i Slite är under all kritik. I torsdags fick hans företag nämligen 17 parkeringsböter under en och samma dag.

Erik Pedersen fick 17 parkeringsböter under en och samma dag på de bilar som väntar på att tas in till verkstaden.

Erik Pedersen fick 17 parkeringsböter under en och samma dag på de bilar som väntar på att tas in till verkstaden.

Foto: Simon Nilsson

Slite2019-09-23 19:31

Erik Pedersen driver Mekonomen i Slite sedan fyra år tillbaka, och han vittnar om att han under de åren vid ett flertal tillfällen haft problem med att de fått parkeringsböter på de kundbilar som väntar på att tas om hand i verkstaden.

– Den delen av parkeringen som ligger närmast det gamla kommunhuset, där det finns bibliotek och där de regionanställda sitter, har 24-timmars parkering. Den delen som ligger mot min verksamhet har däremot p-skiva och två timmars gratis parkering, berättar Erik Pedersen. 

I torsdags fick hans företag totalt fick 17 stycken parkeringsböter, vilket fick honom att lägga ut en video på sin Facebook-sida där han riktar skarp kritik mot Region Gotland. Filmklippet har sedan dess delats nästan 500 gånger.

– Jag sitter helt i regionens rävsax. Tycker de att jag som ägare ska ut och vrida på p-skivor hela dagarna? Alternativet är att det här går ut över mina kunder, eller mitt eget företag. Majoriteten av de här böterna vi fått på kundbilar får ju vi betala, och det är marginalpengar som vi får lägga på det här, säger Erik Pedersen.

Han anser att det är "fånigt" att en del av parkeringen har 24-timmars parkering, och en del bara 2 timmar, men säger att det han framförallt efterlyser är en dialog med regionen.

– Skulle det till exempel vara möjligt för mig att arrendera eller hyra parkering? Som situationen är nu kommer det här bara att eskalera, och det enda sättet för mig att överhuvudtaget bedriva verksamhet är att bryta mot parkeringsreglerna. Jag skulle vilja att regionen kallar till ett möte, och det måste ske nu, inte om 10 år, säger han, och fortsätter:

– Det är ju framförallt landsbygden som drabbas av den här typen av problem. Regionen behöver ta sin parkeringsstrategi och göra om den helt. Man måste se att det fungerar annorlunda här ute på landet än det gör inne i stan!

Åsa Seger är enhetschef för mark- och stadsmiljö på Region Gotland, och hon säger att anledningen till att det är olika parkeringsregler fast det är en och samma parkering är att det finns ett behov av båda delarna.

– Att det är två timmars parkering på ena delen beror på att det behövs en tillgänglighet för de butiker som ligger där. Det är en allmän parkering, och då vill vi att det ska vara omsättning på bilarna. Samtidigt finns det även ett behov av 24-timmarsparkeringar, säger hon.

Åsa Seger säger att det inte är meningen att de allmänna parkeringarna ska användas till bilar som väntar på att få plats i verkstaden.

– Ägaren får hitta andra lösningar om han har behov av fler parkeringar. 

undefined
Karta: Mekonomen Bilverkstad Slite / Pedersén & Co AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!