Företagaren som ogillar att ligga på latsidan

Jonas Henning kom till Slite för att utreda samhällets framtid. Fem år senare har före detta kommunalrådet och snowboardproffset tillsammans med sin fru tagit över strandby och satsningar.

Jonas Henning har många järn i elden och sticker gärna ut hakan om något, enligt hans tycke, hanteras på fel sätt i samhället.

Jonas Henning har många järn i elden och sticker gärna ut hakan om något, enligt hans tycke, hanteras på fel sätt i samhället.

Foto: Henrik Radhe

Slite2020-07-05 09:24

Solen skiner över ett spegelblankt hav och ett stilla lugn råder över Slite strandby.

– Den här veckan brukar vi ha fullt i stugorna, säger Jonas Henning, och berättar att vecka 29 till 31 är fullbokade men att det ännu finns gott om plats på campingen.

Coronapandemin under maj och juni har kostat företaget mellan fem och sex miljoner kronor. Trots en sommar inte lik någon annan har en gotländsk storaffär precis blivit klar. Jonas Henning har tillsammans med sin fru Maria tagit över både Gotland Sports Academy, som man tidigare ägt tillsammans med Pigge Werkelin, och Slite strandby.

– Min fru har köpt Pigges aktier i Gotland Sports Academy, som i sin tur har köpt fastighetsbolaget Slite strandby av Pigge, säger Jonas Henning och berättar om den resa som gjort honom till en nyckelspelare för att utveckla samhället.

Född på Östermalm i Stockholm, men döpt i Rute kyrka, växte han på somrarna upp i socknen som blivit en av två fasta punkter i hans liv. Som tonåring började Jonas sommarjobba i besöksnäringen.

– Jag och några kompisar hade hand om glassförsäljningen på Tofta och gick med låda på magen. Vi vindsurfade mycket och blåste det inte sålde vi glass – blåste det surfade vi. Det var ett kanonliv, säger han.

Den andra fasta punkten förutom Gotland var och är fortfarande Åre, med milsvidd utsikt över Åresjön och mängder av pister att utforska.

– Jag blev Sveriges första snowboardproffs. Jag hade betalt i två år och blev både svensk och norsk mästare, säger Jonas Henning och berättar att han som 17-åring lämnade Stockholm för en alpin karriär i Åre.

När snowboard som fenomen peakade i mitten på 1990-talet fanns Jonas Henning med. Åreföretaget som han var marknadsansvarig och ansikte utåt för, ökade från att ha tillverkat 200 till 5 000 brädor på två år.

– Det var en våldsam hype, vi gick från att omsätta noll till tolv miljoner på de två åren, säger han och berättar att det var under den tiden som han träffade sin blivande fru Maria på krogen i Åre.

Hon, född och uppvuxen i Åre, hade bråttom och ville flytta utomlands. Barnen Stephanie och Alexander föddes med ett år och en veckas mellanrum. Tyskland blev familjens nya hemland och kläder Jonas levebröd. Där fick de sitt tredje barn Christopher.

– Jag blev vd för JC i Tyskland. Jag var 29 år och satt i koncernledningen, koncernen omsatte två och en halv miljard, säger Jonas Henning.

Utan att dra ner på tempot förklarar han att det var viljan att utveckla som fick honom att ge sig in i politiken.

Moderaternas ordförande i Åre hade skött skolbespisningen när Jonas gick på gymnasiet. Nu bad han sin gamla elev att engagera sig.

– Det gick bra för Moderaterna i valet 2006 och jag blev vice ordförande i kommunstyrelsen, säger Jonas Henning.

Samtidigt som Jonas Henning var toppolitiker drev han företag som hyrde ut ett 40-tal exklusiva hus och lägenheter i Åre. Bland kunderna fanns ambassadörer och vd:ar. När Skatteverket upptaxerade hans företag med fem miljoner kronor gick mediadrevet. Kommunalrådet blev nu svarta tidningsrubriker.

– Man ska tåla att granskas. Men man kan säga att jag har en autodidakt juristutbildning. I fem år arbetade jag halvtid med att kriga mot Skatteverket och det slutade med att vi upptaxerades med 200 000 kronor, säger han och berättar att han sedan sålde verksamheten.

När Pigge Werkelin år 2014 värvade Jonas Henning som konsult för att utreda Slites utveckling hade Jonas lämnat jobbet som vd för en kommunal skidanläggning i Värmland. 

– Valfjället var en anläggning på dekis som behövde styras upp och det gillades inte av alla som närde sig på anläggningen, säger han.

Jonas Henning berättar hur 17 på lönelistan fick sluta. Hur anläggningen skulle drivas orsakade konflikter. Efter tre månader som vd överraskades han plötsligt av sex för honom okända män, som efter stängning klev in på hans kontor:

– Jag blev mordhotad och de sa åt mig att det var bäst att jag packade väskan och åkte hem till Åre. Efter det var första gången i mitt liv som jag låste dörren och kollade att brandstegen var på sin plats på huset.

Som utredare i Slite såg Jonas Henning idrottens betydelse, inte minst eftersom det fanns en ishall i världskändisen Håkan Loobs fotspår.

– Det var inte svårt att se att Slite är helt fantastiskt, men Pigge var orolig att det skulle bli potatislager i ishallen, säger Jonas Henning och berättar hur Gotland Sports Academy bildades 2015, som plattform för utveckling av ishall, Gotland Bike Park och Slite strandby.

Jonas Henning berättar att målet var att öka antalet gästnätter med 20 000 per år.

– Då kom flyktingkrisen och hotell och vandrarhem försvann, men det tog ändå bara tre år att få till de nya gästnätterna, säger han och räknar med att de har bidragit med nära 100 miljoner kronor extra per år till besöksnäringen.

Jonas Henning tar en paus i berättandet när han blir avbruten och trycker bort ett samtal i mobilen. 

– Att få leva och bo på en sån här plats är fantastiskt. Det här är mitt kontor, säger han när sonen Christopher sveper förbi under pergolan där en vindruvsplanta slingrar i taket.

I dag jobbar hela familjen Henning med Slite strandby. Förutom Jonas och Maria håller Christopher ordning på bryggor, båtar och det mesta utomhus. Alexander driver strandbaren, och fiskbaren en bit bort i hamnen, medan Stephanie just är hemkommen efter fyra års studier i USA och sköter marknadsföringen.

– Vi kommer att fortsätta utveckla och vi vill att Slite ska få ett större gastronomiskt utbud. Mat och dryck är en så oerhört stor del av reseanledningen, ett mikrobryggeri och ett bageri skulle behövas, säger Jonas Henning.

För att fortsätta att utveckla Slite som destination menar Jonas Henning att fler bäddar är en nyckel.

– Pigge Werkelin äger en fastighet med byggrätt för hotell. Bygger han hotellet förutsätter jag att det blir vi som driftar det också. Det är fritt fram för fler glada entreprenörer att komma hit och utveckla Slite som destination.

På sin Facebooksida och i offentliga sammanhang drar sig inte Jonas Henning för att sticka ut hakan. Att andra kan uppfatta honom som rättfram och stökig har han inga problem med. 

– Jag har kompisar så att jag klarar mig. Om man bara accepterar all dumhet och inte säger ifrån, vad får vi då för samhälle? Jag vill se saker bli bättre, och det blir det inte om man bara sitter still, säger Jonas Henning.

Fakta

Namn: Jonas Henning.

Ålder: 52 år.

Bor: Hus i Rute och i Åre.

Familj: Hustrun Maria och barnen Stephanie, Alexander och Christopher.

Yrke: Entreprenör i besöksnäringen.

Gör på fritiden: Bygger på mina hus och renoverar. Gör allt själv utom el. För två år sedan köpte jag en traktorgrävare och det är svinkul att gräva avloppsrör och husgrunder.

Framtidsdröm: Jag har en bra balans på livet, barnen är vuxna och vi är på Gotland påsk till november och i Åre på vintern. Jag begär inte så mycket mer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!