Förhandlingarna avslutades med syn i naturen

På fredagen avslutades förhandlingarna i mark- och miljödomstolen med en syn vid Västra brottet och File hajdar.

Cementas brott vid File hajdar. Domstolen tillät inte fotografering av deltagare under synen.

Cementas brott vid File hajdar. Domstolen tillät inte fotografering av deltagare under synen.

Foto: Sofie Regnander

Slite2019-10-05 08:10

Klockan nio på fredagsmorgonen samlades parterna vid Cementas huvudkontor i Slite. Här delades reflexvästar, skyddsglasögon och hjälmar ut till alla deltagare, drygt 40 personer, i Mark- och miljödomstolens syn ute i fält. Dagens syn var också avslutet på den huvudförhandling som pågått sedan i måndags och som handlar om Cementas ansökan om fortsatt och utökad stenbrytning vid File hajdar och Västra brottet.

På grus- och skogsvägar gick därefter färden i minibussar och bilar ut till de berörda platserna. Enligt ett bestämt schema gjordes korta stopp vid Västra brottet, spillningsmagasinet och Anerån. Ett längre stopp blev det vid File hajdar där deltagarna guidades runt i de olika naturtyperna – tajga och alvarmark. Här beskrevs den artrika miljön med bland annat backtimjan, värdväxt för den nära hotade fjärilen svartfläckig blåvinge och växten ängsvädd på kalkfuktheden, värdväxt för väddnätfjärilen som fridlysts i hela EU. 

Cementa förevisade i samband med detta också kompensationsområden där fjärilarna och växterna efter restaurering  i närliggande terräng skulle kunna trivas. Vid Hejnum bygdegård samlades man för lunch.

– Allt har flutit på enligt plan och under veckan har alla fått komma till tals i det här omfattande målet, kommenterade rådman Björn Räftegård i pausen.

Hur viktigt är det att komma ut på syn? 

– Det varierar från mål till mål, men visst är det viktigt att få skapa sig en riktig bild av verkligheten på plats.

Också Cementas fabrikschef Fred Grönwall var nöjd med veckan. 

– Det har varit oerhört intensivt, men en bra vecka där jag tycker att vi har fått fram våra aspekter. 

Flera representanter från remissmyndigheter, däribland länsstyrelsen, tyckte också att synen var värdefull, men anser fortsatt att det finns stora risker med projektet.

– Vi anser att Cementas ansökan ska avslås. En utökad täktverksamhet riskerar att påverka både dricksvattnet och skyddsvärden i natura 2000-områdena, sa Åke Mauritzson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

En boende i området som följt förhandlingarna på nära håll, ville vara anonym, men gav uttryck för sin oro över vattentillgångarna.

– Vi kan inte leva utan vatten. Vattnet är viktigare än stenen och jag tycker att det är som länsstyrelsen säger, att det inte är tillräckligt utrett. 

Efter synen gavs tillfälle till slutanföranden. Domen kommer att meddelas den 18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!