Heidelberg tog i mars emot en last med flygaska, som används som bindningsmedel i betongen för att minska klimatpåverkan. Vid en första kontroll av askan upptäcktes förhöjda halter av ämnet arsenik. Något som enligt bolaget själva, som i mejl noterat Länsstyrelsen om det inträffade, skulle kunna medföra negativa miljökonsekvenser om ämnet skulle spridas i miljön.
"Vid detta tillfälle fick vi indikationer på att flygaskan hade en avvikande kvalitet. Som ett led i våra rutiner gjorde vi därför vidare analyser av materialet och säkerställde samtidigt att det inte användes i produktionen. Resultatet visade att flygaskan hade förhöjda halter spårämnen", skriver Jon Rytterbro, miljöchef för Heidelberg Materials i Sverige, i ett mejl till Helagotland.
Vilket ämne det rör sig om specificerar dock inte Heidelberg. Men Stefan Persson, enhetschef på Miljö- och vattenenheten på Länsstyrelsen, har pratat med handläggarna på sin enhet kring ärendet. I ett mejl bekräftar han att det rör sig om förhöjda halter arsenik:
"Heidelberg har råkat köpa in flygaska som vid ankomstkontroll visat sig ha halter över gränsvärdet för deras interna kvalitetskontrollprogram beträffande arsenik", skriver han i mejlet.
Eftersom arsenikhalterna är förhöjda kan Heidelberg inte använda flygaskan som den är idag utan att riskera att förorena sin slutprodukt, menar Stefan Persson.
Därför har Heidelberg nu spärrat av silon där flygaskan förvaras för att försäkra att den inte används på något sätt. Företaget har sedan tidigare tillstånd att förvara flygaska. I ett mejl till länsstyrelsen skriver bolaget också att de fått bekräftat att ingen spridning av askan skett under lossning.
Enligt Jon Rytterbro är miljörisken mycket liten för hanteringen av flygaska då de använder slutna system i silon.
"Vi utreder nu olika alternativ för att hantera flygaskan. Vi ser kontinuerligt över våra rutiner knutet till leveranskontroll för att säkerställa att inkommande material uppfyller våra kvalitetskrav", skriver han.
Lasten med flygaska kom från Turkiet den 23 mars, ett av de större länderna för export av varan, menar Jon Rytterbro.