Teknikcollege beskrivs som en samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning, och en kvalitetsstämpel på tekniska utbildningar. Certifieringen har funnits på Gotland sedan 2019 och erbjuds alla elever på teknikprogrammet samt el- och energiprogrammet under gymnasietiden.
I årskurs ett och två är kurserna integrerade med övrig utbildning, men för den som vill finns möjlighet till extra studier tredje och sista året. Tredje året med teknikcollege är frivilligt, men också ett måste för att diplomeras för utbildningen.
För teknikeleverna Folke Svangren och Signe Hoas var det givet att fortsätta med ett sista år – och den tekniska specialiseringskurs där eleverna väljer ett företag att samarbeta med. Rent praktiskt innebär det en heldag varannan vecka, förlagd på arbetsplatsen. Resten av tiden är de som vanligt på skolan.
Just nu finns det ett tjugotal företag på Gotland som är med och tar emot och handleder gymnasielever. För både Folke Svangren och Signe Hoas föll valet på Cementas fabrik i Slite.
– Det kändes som ett solklart val, när vi fick se listan över de företag man kunde välja bland. Jag har alltid undrat vad man gör på fabriken. Man har alltid känt till den, men inte förstått allt som faktiskt sker här, säger han.
Jenny Wallin Sander är HR-chef på Cementa i Sverige, men är även ordförande i styrelsen för Teknikcollege Gotland.
– Det är bra att knyta näringsliv och skola närmare varandra. Det är något som vi gjort på Cementa länge när det gäller yrkeshögskola, universitet och andra utbildningar, och teknikcollege blir ett sätt att bygga upp den här samverkan tidigare, säger hon.
Upplägget och syftet med teknikcollege är mångbottnat. De studerande får relevanta kunskaper eftersom företagen är med och kvalitetssäkrar innehållet i utbildningarna. I sin tur får företagen möjligheten att styra utbildningar så att de studerandes kunskaper bättre ska matcha kompetensbehoven.
För eleverna innebär det att attraktionskraften på arbetsmarknaden ökar.
– Det känns bra att få erfarenhet av en stor industri och det finns en väldig variation av arbeten, säger Signe Hoas om upplevelserna hittills.
Både hon och hennes klasskamrater som just nu är på fabriken har parallella specialarbeten på gång, med koppling till Cementa eller cementindustrin i stort. Hennes arbete handlar om eventuella konsekvenser för Sveriges näringsliv om Slitefabriken inte skulle kunna producera cement.
– Det har varit en fantastisk möjlighet att kunna ställa frågor direkt här på plats, säger Signe Hoas.
Kurserna inom teknikcollege är högskoleförberedande, precis som teknikprogrammets inriktning, men ett av syftena är att få praktisk undervisning, berättar Folke Svangren:
– Vi har inte så mycket sånt annars. Så det är meningen att vi ska få komma ut och göra mer saker. De som går el ska få mer erfarenhet av studieförberedande inriktning, som att sitta och räkna på saker.
En stor vinst i att delta i teknikcollege, fortsätter han, har varit en ökad förståelse för det som lärs ut i skolbänken.
– Man får ett sammanhang som gör det både lättare och ökar motivationen på lektionerna i skolan. Det är först då, när man är ute i verkligheten, som man riktigt kan se varför det är viktigt att lära sig en viss matte, till exempel, säger Folke Svangren.