HeidelbergCement-koncernen, där svenska Cementa ingår, avser nu att utveckla fabriken i Slite för att kunna fånga in uppemot 1,8 miljoner ton koldioxid årligen.
En förutsättning är dock enligt koncernen att elförsörjningen kan tryggas.
– Vi har självklart en löpande dialog med energiministern och myndigheter. Jag upplever att man har god förståelse och ser sin roll men det är ganska skyndsamt, säger hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb på en pressträff.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) är glad över nyheten.
– Det är mycket glädjande att Cementa nu väljer att satsa på innovation och teknikutveckling här på ön, på fabriken i Slite. Deras satsning på att få världens första klimatneutrala cementfabrik är självklart varmt välkommet. Det är en betydelsefull satsning som kommer bidra till att uppmärksamma Gotland och att det nu blir möjligt med klimatneutral cement. Den här satsningen går helt i linje med Gotlands regionala utvecklingsstrategi där näringslivets energiomställning är ett prioriterat område, säger hon i ett pressmeddelande.
Den nya anläggningen är planerad att tas i drift 2030.
"Kalk- och cementindustrin är dominerande ifråga om koldioxidutsläpp och tillgodoser samtidigt en stor marknad med byggmaterial som behöver vara hållbart. Det här är en omställning som behövs för att såväl Sverige som Gotland skall nå klimatmålen", skriver regionen.
– Vi ska även komma ihåg att för att klara den här omställningen behöver Gotlands elnät förstärkas och byggas ut. Därmed är det nu ännu viktigare att det arbetet prioriteras och att Svenska kraftnät arbetar skyndsamt med frågan, säger Eva Nypelius.