Gotländska uppstickaren går som tåget

En butik blev två – från Fardhem utökade Thomas Gahm också till Slite. I Hemse har han lokaler på vänt och han har sneglat på lediga ytor i Visby. Där är dock konkurrensen i lågprishandeln nu för hård, menar han.

Janne Magnusson och hans brors fru Görel fyndade ättika för 15 kronor flaskan i Slite. Bra till att kalka av kaffebryggaren med, menar de.

Janne Magnusson och hans brors fru Görel fyndade ättika för 15 kronor flaskan i Slite. Bra till att kalka av kaffebryggaren med, menar de.

Foto: Henrik Radhe

Slite2022-10-06 11:02

Fredageftermiddag innebär bilar från stan mot Gahms i Slite.

– Vi bor i Visby men tar en tur norrut och passar på att gå på Gahms, Bolaget, och Tollby gård – och så har vi fikakorgen med och dricker kaffe vid havet, säger Görel Magnusson och berättar att de kärvare tiderna märks i hennes plånbok.

undefined
Janne Magnusson och hans brors fru Görel fyndade ättika för 15 kronor flaskan i Slite. Bra till att kalka av kaffebryggaren med, menar de.

Det har fått henne att ändra sitt köpmönster den här hösten.

– Visst ser jag på priser och kollar reklambladen som kommer hem. Allt i affärerna har höjts otroligt mycket i pris, säger hon medan maken Björn och hans bror Janne försvinner in mellan hyllorna.

Att jämföra priser, menar de, har blivit en lönsam affär. Janne berättar att priset på samma påse källarfranska kan varierar från 22 kronor till 39, medan Görel berättar att hon jämför kvitton:

– För ungefär samma kasse mat kan det skilja 600 kronor i en lågprisbutik.

undefined
Det var Thomas Gahms pappa Evert som startade butiken hemma i Fardhem 1989. 20 år senare öppnade Thomas butik nummer två i Slite, han har planer för etableing i Hemse och har tittat på flera lokaler i Visby. I stan är dock konkurrensen just nu för stor, menar han.

Den gotländska uppstickaren bland lågpriskedjorna startades 1989 av Thomas Gahms pappa Evert, på gården hemma i Fardhem.

– Det kunde vara 100 bilar ute på parkeringen. Att det var så billigt ångrar vi i dag, farsan la aldrig på något. Det var under halva priset mot konkurrenterna men farsan tyckte att det skulle vara så, säger han och berättar att Evert hade börjat sitt yrkesliv på Klinte beklädnads.

I mitten på 1960-talet tog han Pågens bröd till Gotland och hade då två bilar.

– Men så tyckte han att det var lite långtråkigt och började med "banditer", säger Thomas och berättar att de enarmade banditerna var en gråzon i lagen.

Själv föddes Thomas in i företaget just i den vevan, 1970.

– Mamma säger att det gick jättebra och att jag badade i enkronor, säger han och flinar åt den komiska starten på karriären tack vare spelmaskinerna.

undefined
I ekonomiskt kärvare tider väljer allt fler lågprishandeln. Görel och Björn Magnusson åkte till Slite för att handla och har koll på vad pengarna går till.

Butiken i Slite öppnade 2009, mest av en tillfällighet.

– Jag är lika spontan som pappa. Jag pluggade egentigen på juristlinjen i Stockholm och hade väl knappt varit i Slite, säger Thomas Gahm och berättar att han såg möjligheterna i lokalerna som då stod lediga.

För butiken i Slite tror han under 2022 på en ökning av omsättningen på omkring tio procent.

– Vi ökar varje månad hittills i år, säger han och konstaterar att det inte är antalet varor eller volymerna som ökar.

 Tvärtom, utbudet minskar för kunden. Det är varorna i sortimentet som blir allt dyrare, även i lågprishandeln, och som drar upp nivån på omsättningen.

– Den 1 oktober höjdes priset på färg, och leverantörerna av toapapper höjer 23, 12 och 16 procent, säger Thomas Gahm.

undefined
Thomas Gahm berättar att vaxduk blivit en hit och att han säljer tusentals meter varje år.

Med två butiker har han framtidstro. Men oron finns för extrema elpriser, som drabbar lågprisbutiker lika hårt som övrig detaljhandel i ökade kostnader för kyla, uppvärming och belysning.

– För augusti hade vi en elräkning på 41 000 kronor, det motsvarar halva årsförbrukningen tidigare, säger han och berättar att elen gått från en kostnad på 200 till 300 kronor om dagen till 1 500 kronor.

Innan pandemi och kriget i Ukraina köpte Thomas Gahm gummifabrikens lokaler i Hemse, med planer att flytta butiken från Fardhem dit.

– Jag har inte riktigt bestämt mig hur jag ska göra. Det är försiktiga tider, men Hemse är mer attraktivt med turister, säger han och avslöjar att han också tittat på möjliga lokaler för en satsning i Visby.

Det var en del år sedan, när både Willys och ÖoB:s lokaler var lediga:

– Då fanns jättemycket lediga lokaler, men det blev inget. I dagens läge är det alldeles för hård konkurrens med så många aktörer att det är mättat, säger Thomas Gahm.

undefined
Birgitta Engdahl i Slite skulle baka och passade på att köpa bakplåtspapper på specialpris, kakformar och lite annat bra att ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!