Christer Wingren, förstelärare på Solklintskolan, berättar hur det gick till att just Sliteskolan blev en del av Forskarhjälpen:
– Det var Nobelprismuseet som skickade ut en förfrågan tidigt i våras. Jag tyckte det lät jättespännande. Det var ett kul projekt, som kunde hjälpa till med att sprida glädjen med NO och att kunskap är kul, samt att eleverna kunde få prova på att arbeta mer vetenskapligt i ett större projekt. Så jag anmälde årskurs åtta direkt och vi fick lov att hoppa på. En del deltagande skolor har fallit av utmed vägen, men vi har kämpat på och tagit oss hela vägen.
Det eleverna har gjort är att samla prover av Blåstång vid Lillungsrev i Slite, vid två tillfällen, som sedan analyseras.
Resultaten skickas till forskarna Lena Kautsky och Ellen Schagerström, på Stockholms universitet, som "med elevernas hjälp vill få svar på frågor om hur tångskogens ekosystem förändras över tid och hur tångskogen påverkas av klimatförändringarna", uppger Nobelprismuseet.
Skolorna gjorde även affischer över sina resultat. Solklintsåttorna valde ut Louise Dyplins och Clara Petterssons bidrag, som de skickade till museet – och som nu alltså tagits ut som en "finalist" inom Forskarhjälpen.
Den 8 december åker de två eleverna och deras lärare till Stockholm, där utmärkelser delas ut i fyra olika kategorier.
Där får de dessutom möjlighet att träffa ungerskan Katalin Karikó, som är årets nobelpristagare i medicin. Hon prisades, i sin tur, för forskning som möjliggjorde effektiva mRNA-vacciner mot covid-19.