Hanna Westerén (S) "Glad - men temporär lösning"

Riksdagsledamoten från Gotland Hanna Westerén (S) säger att hon gläds åt regeringens besked som ger Cementa åtta månaders respit. Men hon framhåller att det nu vilar ett tungt ansvar på bolaget.

Hanna Westerén (S) gläds åt beslutet som ger Cementa respit i åtta månader. Men framhåller att ett tungt ansvar nu vilar på bolaget att presentera bättre underlag.

Hanna Westerén (S) gläds åt beslutet som ger Cementa respit i åtta månader. Men framhåller att ett tungt ansvar nu vilar på bolaget att presentera bättre underlag.

Foto: Nils Stahle/arkiv

Slite2021-08-10 16:04

Hanna Westerén har i sin roll som socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson, därtill riksdagsledamot från Gotland, där både vatten och sysselsättning står på spel, fått en förvarning om det besked som ministrarna Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP) gav vid presskonferensen idag.

– Men inte direkt involverad i de mest centrala diskussionerna, de har förts på departementsnivå och mellan statsråden, säger hon.

Hanna Westerén gläds åt beskedet att Cementa nu, genom en tillfällig ändring i miljöbalken, ska få ytterligare åtta månader på sig att bryta sten i brotten, trots Mark- och miljööverdomstolens, MMÖDs, avvisande av bolagets ansökan. Utan ändring av MMÖDs beslut skulle sista dagen med brytning annars varit den 31 oktober.

– Det är året runt jobb på Gotland, sen är det också frågan om att trygga grundvattnet. Lösningen är temporär. Beskedet idag sätter ljuset på att Cementa har ett tungt ansvar, en tung bevisbörda att presentera en bättre utredning. För domstolsprocessen har sin gång och är inget regeringen får lägga sig i eller har gjort, fortsätter Hanna Westerén.

Argumentet för de ytterligare åtta månadernas brytning är att mängden sten som då kan tas upp ryms inom Cementas gällande tillstånd. Det pekade bolaget på direkt efter beslutet i MMÖD. Problemet, ur Cementas synvinkel, var stoppdatumet.

– Jag tycker regeringens besked är pragmatiskt och bra, avslutar Hanna Westerén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!