Heidelbergs ansökan – påverkan på Slite måste utredas

Det krävs ett inledande arbete som beskriver påverkan på Slite samhälle, innan arbetet med en detaljplan för cementfabriken kan påbörjas. Det har miljö- och byggnämnden beslutat.

Det går inte att ta fram en detaljplan för cementfabriken utan att först utreda vilken påverkan det får för hela samhället, säger miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M).

Det går inte att ta fram en detaljplan för cementfabriken utan att först utreda vilken påverkan det får för hela samhället, säger miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M).

Foto: GA-arkiv

Slite2023-11-21 18:30

Vid tisdagens sammanträde beslutade miljö- och byggnämnden om Heidelberg Materials ansökan om att upprätta en detaljplan för fabriksområdet och hamnverksamheten. Ansökan antogs, men först måste ett inledande arbete för att se över förutsättningarna göras.

Nämnden hade att välja mellan ett planprogram och ett kvalitetsprogram. Skillnaden är att för det förstnämnda regleras innehållet i plan- och bygglagen, medan kvalitetsprogrammet kan utformas mer fritt.

– Vi har valt att inleda arbetet med ett kvalitetsprogram. Nu ska vi se vad som behöver ingå i det, säger miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M).

I det underlag som fanns inför beslutet framhöll flera av regionens förvaltningar att en kartläggning av fabrikens utbyggnad påverkar hela samhället och Sliteborna. Gällande fördjupad översiktsplan för Slite är 30 år gammal. Att den behöver förnyas har påpekats flera gånger, och nu även med anledning av Heidelberg Materials ansökan.

En utveckling av fabriken kan komma att påverka Sliteborna och befintlig bebyggelse, men även tätortens möjlighet att expandera. Regionens samhällsbyggnadsförvaltning vill därför se en kartläggning som omfattar Slite samhälle både norr och söder om fabriken, men stort fokus på livsmiljö, hälsa och ortens attraktivitet.

En återkommande fråga är avstängningen av Storgatan, den del som går genom fabriksområdet. Cementa, och nu Heidelberg Materials, vill stänga av vägen, men flera förvaltningar ser problem med en avstängning. Mark- och exploateringsenheten upplyser att det i vägen finns va-ledningar, och det skulle orsaka stora kostnader att dra om dem. Man konstaterar även att vid senaste mätningen 2018 passerade 420 fordon per dygn längs Storgatan. En avstängning skulle dela Slite, med följd av att de som bor i norra delen får en lång omväg för att ta sig till Slites centrum.

Regionens trafikplaneringsgrupp efterlyser en omfattande trafikstudie för att klargöra vilken påverkan en utökad fabriksverksamhet medför.

Stadsarkitektenheten tycker att svårigheterna att kombinera en expanderande fabriksverksamhet med det omkringliggande samhällets krav på god och långsikt hållbar livsmiljö bör klarläggas så tidigt som möjligt. En åsikt som leder fram till slutsatsen: "Bedömningen är att svaret på de frågorna endast kan ges i en bred och förutsättningslös prövning som söker gränserna för platsens förutsättningar". 

Förutom att besluta om vad som ska ingå i kvalitetsprogrammet ska även en projektledare utses, konsulter rekryteras och en översyn av hur mycket egna resurser man behöver avsätta. 

– Det här kommer att ta fokus från en del annat arbete på förvaltningen, konstaterar Andreas Unger.

Andreas Unger räknar med att arbetet med detaljplanen kan påbörjas parallellt med kvalitetsprogrammet. Heidelberg Materials vill ha en detaljplan klar till 2026, men det verkar väldigt osäkert.

– Ett så här komplicerat arbete har vi aldrig gjort tidigare. Det blir som att uppfinna hjulet medan vi reser, säger Andreas Unger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!