I lördags fick hon en massiv hjärtinfarkt, och i går opererades hon på Karolinska.
Nu anmäler dottern det inträffade till Socialstyrelsen.
I lördags fick Maria Erikssons mamma en massiv hjärtinfarkt. Hon var en hårsmån från döden, trots att hon vid upprepade tillfällen sökt vård.
Allt börjar en onsdag i februari. Maria Erikssons mamma vaknar med panikångest och en känsla av att något är väldigt fel. 65 år gammal arbetar hon ännu, för att bättra på den kommande pensionen. Eftersom hon bor ensam i sitt hus ringer hon en dotter och får snabbt hjälp att uppsöka akutmottagningen på Visby lasarett.
- Hon hade en puls på över 200. De tog ett EKG och såg att hon hade ett blåsljud på hjärtat. Mamma fick medicin mot kärlkramp och en remiss till ultraljud av hjärtat. Sedan fick hon åka hem samma kväll, säger Maria Eriksson.
Jobbiga dygn
Mamman mår inte bra och en vecka senare kontaktar hon sin vårdcentral. Nu är hon orolig och panikångesten kommer i attacker. Läkaren på vårdcentralen lyssnar på hjärtat och ordinerar medicin mot ångesten. Men den blir allt värre.
- Hon fick tio attacker om dagen. När hon ringde tillbaka till vårdcentralen hade läkaren ingen tid, och någon annan läkare fanns inte. Hon gav upp och orkade inte sitta i telefon. Mamma hör till den generation som inte vill störa, säger Maria Eriksson.
Flera gånger i veckan ringer hon till sin mamma. Situationen blir allt värre och vid tolvtiden i lördags känner Maria plötsligt att något inte är som det ska.
Mamman har rastat hunden i skogen och där fått en panikångestattack. Hon släpar sig hem och när Maria kommer dit sitter hon likblek i en soffa, lila om händerna.
- Hon reste sig upp och sa att nu dör jag, ring ambulansen, säger Maria Eriksson.
Massiv attack
Med blåljus och syrgas i ambulansen förs mamman till lasarettet, där man konstaterar att hon haft en massiv hjärtattack och att hjärtats kammare läcker.
- Läkaren sa åt mig att ringa mina syskon, för det var inte säkert att hon skulle klara natten, säger Maria Eriksson.
Som en av många gotländska hjärtpatienter flögs den 65-åriga kvinnan med ambulanshelikopter till Karolinska i Stockholm där man i går opererade henne.
Kritisk
Maria Eriksson är nu kritisk mot sjukvården och har gjort en anmälan till Socialstyrelsen.
- Vårdcentralen borde ha lyssnat när hon ringde tillbaka. Om de inte kan ge den vård som behövs måste de skicka patienten vidare till lasarettet, man måste veta sina begränsningar, säger hon.
Maria Eriksson menar att det i brist på tid och resurser blivit allt vanligare att man skriver ut medicin utan att ta reda på bakomliggande orsaker.
- Det är som med hönan och ägget. Mängder av gotlänningar vårdas för psykiska besvär, hos några kan det vara begynnande hjärtbesvär, befarar Maria Eriksson.
Bra att frågan prövas
Thomas Kunze är chefsläkare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Han välkomnar en anmälan:
- Jag tycker det är bra att man som anhörig har möjlighet att få sin fråga prövad. Om något anmäls får de inblandade enheterna bemöta det som tas upp. Syftet är alltid att vi ska ha en bra vård med ständiga förbättringar.