Hon bjuder in till spelkväll – vill motverka ensamhet

Suzanne "Kickan" Enman vill motverka ensamhet och ofrivillig isolering med hjälp av sällskapsspel, och bjuder därför in till spelkväll på Hotell Slitebaden på lördag. "Alla är välkomna, oavsett ålder och bakgrund", säger hon.

Spelkvällen som Suzanne "Kickan" Enman anordnar på Hotell Slitebaden på lördag är helt gratis och alla är välkomna. "Hotellet har varit oerhört generösa, och de bjuder även på kaffe och kaka", säger "Kickan".

Spelkvällen som Suzanne "Kickan" Enman anordnar på Hotell Slitebaden på lördag är helt gratis och alla är välkomna. "Hotellet har varit oerhört generösa, och de bjuder även på kaffe och kaka", säger "Kickan".

Foto: Emil Lundberg

Slite2021-11-19 19:05

Suzanne "Kickan" Enman är relativt nyinflyttad till Gotland från Stockholm, och idén med att arrangera en allmän spelkväll tar hon med sig från sin tidigare hemstad.

– Jag arrangerade ett liknande evenemang i Stockholm, men då som ett singelevent med spelkväll. Tyvärr var det så lite information innan, så det kom inte så många som vi hoppats. Det var däremot många som hörde av sig efteråt och hoppades på fler tillfällen, men då slog pandemin till, säger hon.

Sedan dess har "Kickan" alltså flyttat till Gotland, och just pandemin och dess följdeffekter är en av anledningarna till att hon nu på lördag arrangerar en spelkväll på Hotell Slitebaden i Slite.

– Det är många som suttit ensamma och isolerade nu under pandemin, och forskning visar att ofrivillig ensamhet aktiverar samma delar i hjärnan som fysiskt smärta. Det kan vara lika farligt som rökning, och farligare än fetma, säger hon, och fortsätter:

– Därför arrangerar jag den här spelkvällen, som inte vänder sig direkt till ensamma människor, utan har som syfte att motverka ensamhet och öka gemenskapen. Alla behöver känna gemenskap och att känna att vi är en del av samma tillvaro.

Suzanne "Kickan" Enman säger att Hotell Slitebaden, som för övrigt även bjuder på fika, svarade ja direkt när hon ringde och frågade om de var intresserade av att låna ut sina lokaler under några timmar från klockan 17 på lördag. Till skillnad från evenemanget i Stockholm är det den här gången inte bara singlar som får komma och spela sällskapsspel.

– Alla är välkomna, oavsett ålder och bakgrund. Har man massa vänner i sitt liv är man välkommen ändå för att det kan vara kul att träffa nya människor. Jag tänker att om två personer kanske möts under spelkvällen, de byter nummer och fortsätter ha kontakt, och nästa gång någon av dem blir sjuk så handlar den nya kompisen åt den andre. Det vore ju jättestort.

Förhoppningen är även att lördagens spelkväll kommer att bli ett återkommande inslag.

– Jag hoppas att det kan få ringar på vattnet. Det beror ju såklart på hur många som kommer, men om det finns ett intresse så lär det bli fler gånger. Det vore kul att kunna arrangera spelkvällar någon gång i månaden eller så, och kanske även göra det på olika platser runt om på Gotland.

På lördag arrnagerar "Kickan" Enman en spelkväll på Hotell Slitebaden med syfte att motverka ensamhet.
På lördag arrnagerar "Kickan" Enman en spelkväll på Hotell Slitebaden med syfte att motverka ensamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!