Länsstyrelsen har tillsyn över att Cementa följer det tillstånd bolaget beviljades 2010. Att bolaget har svårt uppfylla villkoren framgår klart av länsstyrelsens senaste beslut:
Oktober 2020: Ett vitesföreläggande om två miljoner kronor med krav om minskat buller.
Mars 2021: Nytt vite om 5 miljoner med krav att minska stoftutsläppen. Samma månad utfärdade riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål en företagsbot om 150 000 kronor efter att gränsvärdet för stoft överskridits 245 gånger under 17 månader.
April 2021: Länsstyrelsen polisanmäler Cementa för ett oljeutsläpp.
Maj 2021: Ny polisanmälan, nu för olovlig lagring utomhus av pellets, som orsakade branden en månad tidigare.
Åtgärderna kan verka många, men Cathrine Andersson anser att länsstyrelsen behöver göra mer. Hon bor sedan tio år tillbaka i Hejnum, där Filehajdar är ett naturligt strövområde nära hemmet. Hon har sett förändringar i landskapet, och särskilt intresserat sig för hur Cementa använder Anerån som mynnar ut i Bogeviken.
Bogevikens vatten har dålig ekologisk status. Cementa fick 2010 tre år på sig att redovisa lämpliga åtgärder för att minska utsläppen av grumlat vatten till Anerån. Bland annat har försök med att grusa utsatta delar av truckvägen med granit genomförts och en sedimenteringsdamm anlagts.
– I tillståndet 2010 var det inte exakt angivet vilka åtgärder som krävdes. Vi tog fram en åtgärdsplan som länsstyrelsen godkänt. Efter det har vi sett att åtgärderna inte räcker vid höga flöden och vidtagit nya åtgärder, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.
Cathrine Andersson anser att Cementa inte gjort tillräckligt:
– Dammen som Cementa byggde 2016 är liten som en trädgårdsdamm. Den räcker inte på långa vägar. Och vatten från truckvägen leds fortfarande ut i Anerån.
I april bjöd hon ut länsstyrelsen att besiktiga platsen.
– Vi såg brister vi inte kände till tidigare. Cementa har inte gjort så mycket som man behövt, säger Peter Landergren vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har nu i juni meddelat ett föreläggande. Cementa måste ta hand om dagvattnet från truckvägen, och den redan anlagda ”golfdammen” behöver också åtgärdas.
– Tidigare har länsstyrelsen krävt att mängden sediment till Anerån ska begränsas, de nya kraven innebär att inget dagvatten från truckvägen ska ledas till Anerån direkt, säger Matilda Hoffstedt och berättar att Cementa arbetar med en samlad åtgärdsplan för att uppfylla kravet.
Cathrine Andersson hävdar även att Cementa utan tillstånd vidtagit andra åtgärder, som bidrar till att grumlat vatten når Anerån. Bland annat har ett långt dike grävts för att leda bort vatten från truckvägen. Dikesgrävningen är föremål för en annan utredning hos länsstyrelsen. Den kan resultera i en ny polisanmälan.
Cathrine Andersson har själv polisanmält Cementa för miljöbrott i tre fall. Förutom två anmälningar om utsläpp till Anerån så har hon anmält agerandet i samband med bränderna vid fabriken.
– Jag har arbetat med säkerhet på oljeplattformar och ville se hur den var vid Cementa.
Hon dömer ut säkerhetsarbetet. Trots att lagren med bränslepellets brunnit flera gånger förvånas hon över att saknas rutiner för att hantera släckvattnet.
– För det första har det inte funnits sprinkleranläggningar för att släcka i tid. Och det kontaminerade vatten som använts vid släckningen har samlats i bolagets sedimenteringsdammar. Därifrån har det pumpats ut i Vägumeviken.