Under flera års tid har Airi Gahnström upprepade gånger kontaktat Cementa angående skadorna på hennes fastighet, som hon menar ha uppkommit på grund av Cementas sprängningar.
Hennes hus i Othem ligger ett stenkast från stenbrotten File Hajdar och Västra brottet. Inte långt efter inflyttningen 1974 började sprängningarna besvära Airi. Hon berättar om en dag då stenbrytningen var särskilt märkbar.
Det är den 10 juli 2015, runt 12-tiden, och Airi sitter hemma i köket. Plötsligt hör hon en stor smäll och huset skakar till så pass mycket att hennes stora gotlandsklocka åker ner i golvet.
– Nu är det en bomb, tänkte jag, berättar Airi Gahnström.
Hon tar sig ut för att undersöka huset och mycket riktigt har en stor spricka bildats i fasaden. Sprickan är 1 meter och 25 centimeter lång och bredare än de andra skadorna som uppstått på huset.
– Jag hörde av mig till Cementa direkt. Två år senare får jag som svar att de inte bedömer att deras sprängningar har orsakat skadan.
Under 2017 stöter Airi Gahnström på personen som arbetade som sprängmästare 2015.
– Han erkände att det verkligen gick åt helvete just den där gången när den stora skadan skedde, säger hon.
– Och sprickorna blir bara större med tiden, säger Airi, som oroar sig för att det ska komma in fukt som skadar fasaden ytterligare.
Cathrine Andersson flyttade till sitt hus i Hejnum för elva år sedan. Huset är högt och rymmer en källare. Byggnaden står därför direkt på kalkstensgrunden, något som leder till att huset vibrerar när Cementa spränger, berättar hon. Precis som Airi Gahnström har hon upptäckt flera skador på huset som hon kopplar samman med Cementas stenbrytning.
– Skadorna kommer tillbaka trots att vi lagar dem. Sprängningarna skakar sönder huset och får det att flytta på sig, säger hon.
Lena Yotis, miljöansvarig för Cementa i Slite, försäkrar att företaget tar sprängningarnas påverkan på yttersta allvar och berättar att Cementa har ett pågående arbete med att registrera vibrationer. I ett skriftligt meddelande till GA säger hon att: "Gränsvärdena för markvibrationer är satta så lågt att bostäder inte ska kunna skadas av bolagets sprängningar. I de fall det ändå kan påvisas att närliggande fastigheter drabbats, vidtar vi åtgärder."
För att kontrollera om en bostad har skadats av sprängningarna anlitar företaget en extern konsult som sätter ut mätutrustning vid huset. Mätutrustningen får sitta ett par månader för att samla in mätdata som jämförs med Cementas sprängningar för att avgöra om det finns ett samband.
Sådan mätutrustning har Airi nu fått. Men det är inte tillräckligt, anser hon.
– De måste mäta under en längre tid. Och det var omkring 2015 som det var som värst. De skadorna som orsakades då förvärras fortfarande av dagens sprängningar. Skadorna bara byggs på och minskar värdet på huset, säger Airi Gahnström.
Mathias Jern arbetar på företaget Nitro Consult, som specialiserar sig på omgivningens påverkan av sprängningar och är det företag Cementa använder sig av för att kontrollera nivåerna.
– Rent teoretiskt skulle trycket kunna bli starkare med hålrummen i kalkstenen, men jag är ganska lugn med nivåerna som Cementa håller det på. Skulle huset ha mycket spänningar i sig kanske det krävs mindre kraft för att det ska skadas. Men det är osannolikt att skadorna skulle ha uppkommit på nivåerna som uppmätts, menar han.