Det är dagen efter Mark- och miljööverdomstolens beslut om att avvisa Cementas fortsatta brytning av kalksten i Västra brottet och Filehajdar. Utanför en matbutik på orten är det inte svårt att få kommentarer:
– Det handlar om arbetstillfällen på Gotland och ett stort behov av att kunna bygga bostäder i landet. I den andra vågskålen ligger viktiga miljöaspekter. Vad jag uppfattat hade det behövts en bättre utredning från Cementa, säger Anders Ahrencrantz, deltidsboende i Valleviken.
Christer och Gun Olofsson bor i Visby men har också hus i Boge, en och en halv kilometer från Västra brottet. De har upplevt hur en brunn sinat, men fick då snabbt hjälp från Cementa med att borra en ny.
Trots den konkreta upplevelsen av sänkt vattennivå på grund av stenbrytning gillar de inte domstolens beslut:
– Det är ett mycket dåligt beslut och hemskt för alla hundratals anställda, säger Christer Olofsson och fortsätter:
– Jag tycker man ska satsa på avsaltning, det fungerar utmärkt i Herrvik, jag smakade på det häromdagen.
Dag Strauka, Slite, säger att det vore katastrof för orten om Cementa skulle behöva lägga ner. Karin Nilsson, Martebo, i kö för lägenhet i Slite, säger att om stenbrytningen upphör – då dör Slite.
På Cementa hölls under onsdagsmorgonen ett andra informationsmöte till personalen, det första hölls redan på tisdagen:
– Man har varit ledsen, men inställningen är också att – det här löser vi tillsammans, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt om stämningen.
– Jag har informerat noggrant om processen. Det är viktigt att vara transparent och lokalt har vi nu mycket att ta oss an, men jag har en stark tro på att det ska lösa sig på kort sikt.
Cementa undersöker nu alla möjligheter för att fortsätta driften. Man överklagar till Högsta domstolen. Parallellt tänker man söka ett tillfälligt tillstånd, medvetna om att det kan bli svårt. Man undersöker även om det går att importera mellanprodukter eller råvara.
Det har varit intensiva kontakter med kunder, myndigheter och beslutsfattare det senaste dygnet, liksom dialog med fackliga organisationer.
– Jag blev tagen på sängen av beslutet. Jag var inte beredd på det här, säger Kjell Wahlström, vice ordförande i IF Metalls fackklubb på Cementa.
– Vi använder de kanaler vi har, centralt på förbundet är man väl insatt. Här på företaget undrar förstås många hur det ska bli. Det är en bra arbetsplats, säger Kjell Wahlström, ugnsskötare med 32 år på Cementa.
Kirsten Åkerman växte upp i Slite:
– Mamma brukade simma här, säger hon och pekar ut i hamnbassängen.
Hon var tidigare Gotlandschef för Svenskt näringsliv och är nu för tiden ordförande i Slite utveckling AB. I hamnen driver hon en butik tillsammans med två andra kvinnor.
– Det är två ekosystem som krockar, ett ekonomiskt och ett ekologiskt, frågan är hur de ska kunna fungera ihop. Internationellt livskraftig industri som Cementa är viktig för Gotland och Sverige. Samtidigt finns det oersättliga naturvärden att värna. Det finns inget enkelt svar, ingen enkel reaktion, säger hon.
Med stor respekt för biotoper, för vattentillgång, men också för en industri som behövs för vägar, broar och hus – hur gör vi nu? frågar hon sig:
– Jag hoppas att diskussionen ska bygga på kunskap och förståelse för andras åsikter och inte polariseras, avslutar hon.