Cementa tar ny sats och blickar 30 år framåt

Redan innan Cementa fått tillstånd för kommande fyra år blickar bolaget framåt. Under tisdagen hölls samråd om att få bryta ytterligare 30 år.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt fick många frågor om pågående verksamhet. ”Jag tycker Cementa sköter det här bra, i samförstånd med naturen”, tyckte Göran Olsson som arbetat 47 år vid Cementa.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt fick många frågor om pågående verksamhet. ”Jag tycker Cementa sköter det här bra, i samförstånd med naturen”, tyckte Göran Olsson som arbetat 47 år vid Cementa.

Foto: Per Leino

Slite2022-09-06 18:10

Det är mycket nu för Cementa. I slutet av oktober ska mark- och miljödomstolen hålla förhandling om Cementas ansökan om fortsatt verksamhet i fyra år. Parallellt är bolaget redan igång med förberedelserna för ett längre tillstånd. Som en inledning satte bolaget under tisdagen upp tält utanför Cementa Arena, fyllde det med sina experter och bjöd in allmänheten till samråd.

– Det kan vara svårt att hålla isär ansökningarna till och med för oss, men vi brukar prata om det korta och det långa tillståndet, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.

Förra gången Cementa höll samrådsmöte, i november, insjuknade 40 av besökarna i covid-19. Den här gången vädjade bolaget om att endast symptomfria skulle komma, och det var gott om besökare som frågade Cementas anlitade konsulter om allt från buller och vibrationer, till grundvatten, miljö och fjärilar.

Samrådet gäller alltså verksamheten på lång sikt, med fortsatt brytning på File hajdar och i Västra brottet. Brytningen i det Västra brottet ska dock avvecklas inom tio år. Därefter ska det vattenfyllas. Det är den stora förändringen i kommande ansökan.

– Det kommer att ändra förutsättningarna för grundvattnet. Till det bättre, säger Matilda Hoffstedt.

Jakob Eng, som arbetat med vattenfrågorna åt Cementa sedan 2016, lägger till:

– I och med att Västra brottet vattenfylls kommer det att finnas mer vatten i berggrunden. Det innebär att grundvattennivån stiger, vilket kommer att gynna grundvattenförekomsterna inom ett stort område. Men det kommer att ta 30– 40 år att fylla täkten.

Redan nu pågår försök att höja grundvattennivån genom att täta bergväggen vid Västra brottet med så kallad ridåinjektering. När regeringen beviljade tillstånd ålade man bolaget att täta täktens vägg längs en 1,5 kilometer lång sträcka.

– Med ridåinjektering hoppas vi att uppnå liknande effekt som med att vattenfylla brottet. Vi har precis satt igång med en 50 meter lång provsträcka, säger Matilda Hoffstedt som dock inte räknar med att hela bergväggen är klar till årsskiftet.

Även om samrådet blickade långt fram i tiden fick Cementa självklart frågor om den närmaste tiden. Det tillstånd regeringen gav löper ut vid årsskiftet. Huvudförhandlingen om fortsatt tillstånd ska hållas i slutet av oktober. Om en dom är klar till årsskiftet är oklart.

– Vi håller på att bygga upp reserver för att klara produktionen i sex månader, men vi hoppas på en dom med ett verkställighetsförordnande, säger Matilda Hoffstedt.

Ett verkställighetsförordnande, som bland annat Urbergsgruppen motsatt sig, innebär att Cementa kan ta tillståndet i bruk även om det överklagas.

För det fyraåriga tillståndet behöver Cementa få dispens från vattenförvaltningsförordningen. Det behövs även för det längre tillståndet. Dispens kan beviljas för verksamhet som är ett ”allt överskuggande allmänintresse”. Så är fallet med brytningen av kalksten och tillverkningen i Slite, anser Cementa, som påpekar att fabriken producerar tre fjärdedelar av den cement Sverige behöver.

Vid samrådet i Slite delades blanketter ut för de som har åsikter om den fortsatta verksamheten. Boende, fastighetsägare och föreningar har fram till den 6 oktober på sig att lämna synpunkter. Efter det ska en miljökonsekvensbeskrivning tas fram, kompletterande undersökningar göras, inför den ansökan som Cementa räknar med att lämna in nästa år.

Cementas långa ansökan

Fortsatt brytning på File hajdar och i Västra brottet i 30 år. Efter tio år ska Västra brottet avvecklas och vattenfyllas. Utredningsområdet för File hajdar är 240 hektar. Täktområdet för Västra brottet beräknas bli 94 hektar.

Vid maximal produktion i fabriken behöver sammanlagt 3,8 miljoner ton råsten brytas per år i Västra brottet och File hajdar-täkten. De senaste fem åren har i snitt cirka 3 miljoner ton sten brutits ut per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!