Olle Skogh och Pia Kock bor i en villa i Slite. Pia bor på heltid på Gotland, medan Olle arbetspendlar till fastlandet. Det var när elpriserna sköt i höjden rejält för ett par år sedan, som paret började fundera på hur de skulle kunna hålla nere elkostnaderna för bostaden i Slite.
– Vi tänkte att om vi har en möjlighet att sätta upp solceller på vårt uthus på tomten, så är det ett jättebra alternativ, berättar Olle Skogh.
Han hade möten med fyra olika solcellsföretag och valde sedan med omsorg.
– Det fanns ett företag som hette Bra-el i Bromma och som hade en säljare på Gotland. Vi försöker gynna Gotland i alla lägen om vi kan det. Så valet föll på det här företaget som hade den här gotländska säljaren, säger Olle Skogh.
Men redan från start uppstod komplikationer. Först informerade företaget om att bygglov inte var nödvändigt, vilket det skulle visa sig vara.
I slutet av december 2023 blev bygglovet godkänt och paret betalade fakturan på drygt 125 000 kronor. Säljaren informerade paret om att om de betalade fakturan innan årsskiftet, så kunde de utnyttja 2023 års skatteavdrag för grön teknik, så kallade "gröna pengar".
Månaderna gick och i mars hade paret ännu inte fått någon plan över när arbetet skulle sättas igång.
– Jag fick bara höra att allt skulle lösa sig, säger Olle Skogh.
I april kom Bra-el och satte upp solcellerna på taket, men de installerade varken tillhörande batteri eller växelriktare, som enligt säljaren fanns på företagets lager. Det skulle installeras vid ett senare tillfälle, när elektrikern var tillgänglig.
Tiden gick och Olle Skogh låg på den lokala säljaren för att få svar, men återkopplingen han fick var fortsatt att elektrikern var upptagen.
I början av sommaren upphörde all kontakt.
– Det blev helt tyst från deras sida. Jag besökte till och med deras huvudkontor i Bromma, men det var ingen där, säger Olle Skogh som nu har en solcellsanläggning på sitt tak som inte går att använda.
I början av september anmälde Olle Skogh företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), ovetande om att bolaget inledde en konkurs den 19 augusti. När han får höra om konkursen hörs besvikelsen i rösten.
– Jag tycker det är så jäkla dåligt. Jag blir ledsen, för det här är en anläggning som jag tänkt använda i flera år, och nu står jag här utan någonting, säger Olle Skogh.
Enligt Göran Strandh, som är utsedd konkursförvaltare i ärendet, är det osannolikt att paret kommer få sin hårdvara.
– Det ser inte ut som att det finns några tillgångar överhuvudtaget i bolaget. Det är sannolikt omöjligt att det här paret kommer få sina varor. Det har varit bristande utförda arbeten som har gått ut över köparna vilket är beklagligt, säger Göran Strandh.
Helagotland har varit i kontakt med bolagets delägare och styrelseordförande, Ants Neo, som beklagar den situation som paret nu hamnat i. Han gick in som styrelseordförande i mitten av mars, för att enligt egen utsago försöka rädda företaget från ett fritt fall.
– Men jag räknade ut att det inte kommer att gå och att det var lönlöst. Det fanns problem bakåt i tiden och man kunde se på företaget som ett skrov med hål, där fler och fler hål framkom hela tiden, säger Ants Neo och fortsätter:
– Det kom överraskningar i form av fakturor som jag inte kände till. När det hela tiden dök upp nya fakturor, så gick det inte längre.
Han berättar att han inte känner till några detaljer kring arbetet med Pia Kock och Olle Skoghs solceller.
– Framför allt har min tid gått åt till att räkna på hur fasen vi skulle få rätsida på skutan, säger Ants Neo.
Huruvida varorna finns eller har funnits på företagets lager, som Olle Skogh fått höra, kan han inte svara på.
– Jag vet faktiskt inte, det är inget jag har haft koll på, säger Ants Neo.
Varför hamnade företaget i den här situationen?
– Det är självklart en blandning av felbeslut från oss, men också en jäkla massa otur i form av pandemin, krig och konkurser för underleverantörer och så vidare, säger Ants Neo.
Pia Kock påminns dagligen om de oinstallerade solcellerna.
– Det känns förjäkligt. Man har investerat pengar i ett bolag och blivit lovad en jättebra sak, men man får inget och så går bolaget i konkurs i stället. Man känner sig tom, ledsen och besviken, säger Pia Kock.
Hon hoppas att andra i framtiden inte ska behöva utstå något liknande.
– Om de har någon skam i kroppen så gör de inte samma sak mot andra, säger Pia Kock.