Länsstyrelsen har under flera år krävt att Cementa ska följa reglerna i sitt tillstånd om hur mycket de får bullra och vidta åtgärder för att begränsa störningarna. Trots en serie tillsynsbeslut och krav på egenkontroller där bolaget ska redovisa bullernivåerna, har de ständigt överskridits, enligt länsstyrelsen.
– De har inte efterlevt de bullertillstånd som de själva godkänt, säger länsrådet på Gotland, Anneli Bergholm Söder som bedömer att de haft god tid på sig.
Cementas tillstånd, där kraven på bullerbegränsning ingår, togs av mark- och miljödomstolen 2007.
– Buller är hälsovådligt och det är vår uppgift att se till att det inte överskrids, säger Anneli Bergholm Söder som konstaterar att domstolen slagit fast bullergränserna av just den anledningen.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och konstaterar att Cementa visserligen vidtagit åtgärder för att begränsa bullret men att det inte varit tillräckligt.
– Det är inte godtagbart att på detta sätt under lång tid överskrida föreskrivna bullernivåer.
Begränsningen av bullret nattetid har överskridits vid samtliga mättillfällen. Det handlar om upp till 5 decibel. Maxnivån är 45 decibel utomhus nattetid och 50 på dagtid. Nattetid får bolaget aldrig överskrida 55 decibel.
Samtidigt som länsstyrelsen begär att vitet på fem miljoner ska utdömas, förelägger de Cementa på nytt med ett vite på tio miljoner kronor. Det är mot bakgrund av att Cementa gång på gång överskridit bullergränserna trots utdömande av viten, som länsstyrelsen bedömer att det är skäligt att höja summan. Länsstyrelsen säger att vitet ska vara så kännbart att den som blir förelagd väljer att följa de krav som ställs.
– Storleken på vitet ska sättas så högt att det motiverar Cementa att uppfylla villkoren i stället för att betala vitet, säger Anneli Bergholm Söder.
Länsstyrelsen grundar vitesbeslutet på att Cementas ägare Heidelberg har en årsomsättning på drygt två miljarder kronor.
I det nya föreläggandet ingår också att bolaget ska betala 50 000 kronor vid varje överskridande av bullergränserna, som mest 750 000 kronor. Det gäller från oktober i år och en redovisning lämnas den 28 i varje månad. En oberoende akustikkonsulent ska göra minst var tredje mätning. Bolaget ska också redovisa vad de gör för att dämpa bullret.