Länsstyrelsen: Cementa "inte trovärdiga" om utsläpp

En septemberdag gick havet plötsligt i orange utanför Slite. Miljöbrottsutredningen är nedlagd, men länsstyrelsen ifrågasätter alltjämt Cementas uppgifter.

Även stenarna vid kusten färgades i orange. Fred Grönwall menar att utsläppet var ofarligt.

Även stenarna vid kusten färgades i orange. Fred Grönwall menar att utsläppet var ofarligt.

Foto: GT/Länsstyrelsen/Kollage

Slite2021-02-02 16:51

I samband med ett regnoväder, i början av september 2020, spolades ämnet grönsalt ut i havet utanför Cementas fabrik.

Enligt den anmälan som länsstyrelsen upprättade var vattnet orangefärgat hundratals meter ut från land efter incidenten.

Med tanke på detta ifrågasatte myndigheten redogörelsen från Cementa, gällande utsläppets storlek – bolaget hävdade att endast fem till tio kilo grönsalt hade läckt ut, av de 1 800 ton som ett fartyg hade lossat på kajen.

Länsstyrelsens polisanmälan gick vidare till Riksenheten för miljömål, som dock har valt att lägga ner sin förundersökning.

– Här kunde vi inte bevisa miljöbrott, säger kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg till P4 Gotland.

Cementas fabrikschef Fred Grönwall är nöjd med utfallet:

– Domstolen övertygades av den fakta vi har presenterat. Det var väldigt små volymer det rörde sig om och utsläppet var ofarligt, men grönsaltet vi köper in ska förstås hamna i vår cement och inte i havet, säger han till GT.

Trots att domstolen lagt ner förundersökningen står länsstyrelsen fast vid sin kritik. Uppgiften om bara några kilo grönsalt ifrågasätts alltjämt:

– Länsstyrelsen vidhåller att den redovisning som lämnats från Cementa inte är trovärdig, säger miljöskyddshandläggare Åke Mauritzson till GT.

Enligt honom talar både allmänhetens och Kustbevakningens observationer, samt myndighetens efterföljande tillsynsbesök, för att "utsläppet varit betydligt mer omfattande".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!