Remisstiden är kort och prövningsunderlaget oklart. Det skriver länsstyrelsen i sitt yttrande till regeringen. Länsstyrelsen avstår därför till att ta ställning till om tillstånd bör beviljas, men påpekar i sitt svar en rad problem som en förlängning av nuvarande tillstånd skulle medföra.
Förlängd brytning står i konflikt med EU:s ramdirektiv för vatten. Direktivet innehåller ett förbud mot att försämra vattenkvaliteten. Länsstyrelsen påpekar att statusen för vattenområdet mellersta Gotland-Roma klassas som otillfredsställande. Bortpumpning av stora mängder grundvatten till följd av täktverksamhet anges som en orsak.
Länsstyrelsen anser att vid ett förlängt tillstånd behöver påverkan på berörda Natura 2000-områden tillståndsprövas. Det gjordes inte när tillståndet beviljades 2010, och sedan dess har två Natura 2000-områden utvidgats.
Cementa vill förlänga tillståndet med tre år. Länsstyrelsen yrkar, med tanke på konflikter med EU-rätten, att tillståndet inte förlängs med mer än högst ett år. Även Cementas avtal med Nordkalk om stenleveranser anges som skäl att begränsa tiden, eller helt avslå ansökan. Med hänvisning till Cementas tidigare produktionstakt, och återstående mängd i tidigare tillstånd, anser länsstyrelsen att ett år är fullt tillräckligt. Under den tiden hinner transporter från Nordkalk förberedas. Avtalet med Nordkalk ger Cementa 2,5 miljoner ton sten per år under sex år, nog för att säkra Sveriges cementförsörjning.