Länsstyrelsen polisanmäler Cementa för miljöbrott

Länsstyrelsen har åtalsanmält Cementa i Slite för misstänkt miljöbrott. Anmälan kommer bara en vecka efter att det senast brann vid anläggningen.

Det har brunnit på Cementa i Slite många gånger. Här en bild från storbranden 2017 där giftig rök spred sig över samhället. Den nya anmälan gäller otillåten lagring av bränsle i Västra och Östra brottet.

Det har brunnit på Cementa i Slite många gånger. Här en bild från storbranden 2017 där giftig rök spred sig över samhället. Den nya anmälan gäller otillåten lagring av bränsle i Västra och Östra brottet.

Foto: Pontus Altin/arkiv

Slite2021-06-01 14:03

Cementa i Slite har drabbats av flera bränder de senaste åren där lagrat bränsle har lyckats självantända. Nu har länsstyrelsen polisanmält Slitefabriken för misstänkt brott mot miljöbalken.

Anmälan grundar sig på Cementas lagring av avfallsbränsle, som sker utan tak eller annat väderskydd, i Slite. Den 14 april brann det i ett lagringsutrymme utomhus, och så sent som för en vecka sedan i en inomhuslagring. Enligt anmälan sker otillåten lagring av bränsle oskyddat i både Östra och Västra brottet i Slite.

"Bolagets ovarsamma lagring av pelleterade avfallsbränslen utan tak eller andra former av väderskydd, har medfört att fukt har trängt in i upplagen. Det har lett till värmeutveckling i materialet och slutligen till självantändning i ett av upplagen i Östra brottet", skriver länsstyrelsen.

Efter branden den 14 april i år genomförde länsstyrelsen ett tillsynsbesök. Där konstaterade man att lagringen var otillåten samt att formerna för den gett upphov till brand.

Länsstyrelsen beslutade den 18 maj att vite om två miljoner kronor kan komma att utkrävas om lagring av bränslet sker utomhus efter den 30 juni i år.

Veckans anmälan är inte den första mot Cementa. Sedan förra året finns ett vitesföreläggande om två miljoner kronor för att begränsa bullret i Slite. Länsstyrelsen har utöver det polisanmält bolaget för otillåten hantering av dieselolja, en händelse från februari i år, då nära 900 liter läckte ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!