Lions bjöd 120 elever på bio i Slite

Sture Gardells idé blev till verklighet när Lions bjöd högskoleelever på bio. Syftet var att motverka mobbing, även den som inte syns.

Sture Gardell blev så berörd av filmen " En komikers uppväxt" att han tillsammans med Lions såg till att eleverna på Solklintskolan också fick se den.

Sture Gardell blev så berörd av filmen " En komikers uppväxt" att han tillsammans med Lions såg till att eleverna på Solklintskolan också fick se den.

Foto: Mathilda Lavergren

Slite2020-02-06 21:00

När Sture Gardell och hans hustru såg filmen "En komikers uppväxt" på Slite bio berörde den honom så pass att han ville att fler skulle få lärdom av den. 

– Den tog mig så hårt i hjärtat, jag sa till min hustru, att den här måste alla elever se, säger Sture Gardell. 

Han är verksam inom Lions som arbetar med att göra positiva insatser för samhället och medmänniskor. Han föreslog ett biobesök för eleverna som en aktivitet i föreningen, de nappade på idén och lika så gjorde biopersonalen på Slite bio och Solklintskolan. 

–Jag gick till Gun Thomsson som är rektor på skolan, hon tyckte också att det var ett fint förslag, säger Sture Gardell. 

Under torsdagen blev Stures idé till verklighet. De 120 eleverna i klass 7 till 9 på Högklintskolan bänkade sig i den rymliga biosalongen på Slite bio. 

–Jag vill att den ska så frön, antingen till de som inte mår bra, och kan våga lyfta sig, eller till de som står på sidan om och ser på när andra blir mobbade, säger Sture Gardell. 

Lova Lövkvist och Minou Melin Franklin går i sjuan och var två av dem som fick chansen att se filmen. 

–Jag vet inte vad filmen kommer handla om, men jag tror det kommer vara tänkvärt, säger Lova Lövkvist innan hon satte sig bland de andra eleverna. 

Efter filmens slut fick eleverna chansen att dela med sig av tankar om filmen. De fick då ge anonym feedback via en app där deras svarsalternativ och kommentarer syntes på bioduken. 

– På så vis kan de se vad de andra tycker, och kanske att de ser att det är fler som tänker som dem, säger Malin Grund, hem- och konsumentkunskapslärare och mentor i årskurs 9. 

Malin hade sett en intervju som Malou von Sivers gjort med Jonas Gardell, som är manusförfattare till "En komikers uppväxt", där han nämnt att han hoppats att skolelever fick se filmen. 

–Jag hoppas att filmen gör att eleverna tänker på hur de behandlar varandra. Att man vågar vara den som säger stopp om man ser att någon blir utsatt, , säger Malin Grund. 

Arbetet med filmens budskap och mobbing slutar inte när filmen är slut. Malin Grund tycker att det är viktigt att diskussionen tas vidare till klassrummet och vill att fler skolor gör samma sak. 

– Imorgon kommer vi prata mer om det tillsammans med vår skolkurator, som kommer arbeta med Friends koncept gällande mobbing. Jag hoppas fler skolor på Gotland och runt om i Sverige gör likadant, för det är en bra film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!