I januari förra året fick Cementa tillstånd att årligen bryta 3,8 miljoner ton kalksten på norra Gotland under 20 år. Men beslutet överklagades. Och på tisdagen meddelade mark- och miljööverdomstolen sitt besked.
Domstolen anser att Cementas miljökonsekvensbeskrivning inte är godtagbar. Därmed går det inte att pröva ansökan. Den avvisas därför.
Det är främst den modell som Cementa använt för att beräkna påverkan på grundvattnet som har brister. Bolaget har uppdaterat den efter huvudförhandlingen. Domstolen anser trots det att det återstår ”en inte obetydlig osäkerhet”, och att uppdateringen förstärkt osäkerheten.
Nu har Cementa två alternativ. Bolaget kan överklaga till Högsta domstolen. Det ska vara gjort senast den 3 augusti. Om HD ger prövningstillstånd och anser att miljökonsekvensbeskrivningen är tillräcklig återförvisas målet till mark- och miljööverdomstolen.
– Det andra alternativet är att komplettera och ansöka på nytt. Då får Cementa börja om i mark- och miljödomstolen, säger hovrättsrådet Lars Olsson.
En omstart kan ta tid. Den ansökan som nu avvisats lämnades in i december 2017.
– Jag har svårt att se att det finns något snabbspår för Cementa, säger Lars Olsson.
Nuvarande tillstånd från 2010 löper ut den 31 oktober. Bolaget begärde att domstolen skulle meddela ett partiellt beslut som skulle, oberoende av om tillståndet vunnit laga kraft, ge möjlighet att bryta cirka 4,4 hektar i Västra brottet samt cirka 6,7 hektar på Filehajdar. Det yrkandet avvisades.
EU-domstolen gav i april ett utlåtande om hur svenska domstolar tolkar art- och habitatdirektivet. Det innebar en skärpning som väntades få konsekvenser för prövningen av Cementas ansökan.
– Den frågan har vi inte tagit ställning till, eftersom ansökan avvisats på andra grunder, säger hovrättsrådet Lars Olsson.