Den här veckan håller mark- och miljödomstolen förhandlingar med Cementa och berörda parter i målet. Fyra dagar inomhus och på fredag bär det av för syn av de aktuella täkterna.
Cementa behöver mer råvara för att fortsätta producera cement och söker tillstånd att utöka täkterna i Västra brottet och Filehajdar. För bolaget handlar det om 3,8 miljoner ton kalk- och märgelsten årligen som de vill ta ut. Det innebär en fortsatt brytning av märgelsten i Västra brottet till 2025. Kalkstenen tas i Filehajdar där man också ska bryta märgelsten.
De stora frågorna är om vattnet samt skyddade arter är hotade av en utökad brytning. Hur mycket det påverkas Tingstäde träsk och grundvattentäkterna i Slite samt Natura 2000-området, är något som de olika parterna ska försöka visa domstolen. Cementa medgett att deras brytning kan sänka vattennivåerna i regionens brunnar i Slite och bolaget är berett att ersätta regionen för detta genom att leda råvatten från Spillingsdammen för vidare koppling till regionens vattenledningsnät samt bekosta ett vattenverk.
Privatpersonen Karin Gardell har överklagat beslutet om vattenkompensation till förvaltningsrätten och yrkade på att domstolen inte ser avtalet som en godkänd juridisk handling.
Naturvårdsverket har fokus på Natura 2000 och Artskyddsförordningen och motsätter sig brytningstillstånd.
– Det är svårt att säga hur stor skadan blir. Att ta bort mark där skyddade arter lever är inte förenligt med Artskyddsförordingen, säger miljöjurist Toruun Hofset som inte är nöjd med bolagets redovisning.
SGU, Sveriges Geologiska undersökningar, avstyrker också ansökan:
– Vi tittar på grundvattenfrågan och bedömer att nivåerna kommer att sänkas av verksamheten och att det finns risk att saltvatten rinner in i grundvattnet, säger Sara Nordström, SGU.
Havs- och vattenmyndigheten har granskat vattenfrågan och yrkar på att man ska begära ett förhandsbesked från EU-domstolen.
– Vi har grävt djupt. Verksamheten kommer att påverka grundvattnet. Om man sänker grund-vattennivån ska man ta hänsyn till konsekvenserna, till exempel en saltvatteninträngning. Här är lagstiftningen inte solklar, säger Katrin Herrlin Sjöberg, samordnare vattenmyndigheten för södra Östersjön.
Fotnot: Texten är rättad. I en tidigare version stod det att Karin Gardell företrädde Skattebetalarna på Gotland, vilket inte var korrekt.