Miljöhandläggaren: "Orimlig förklaring från Cementa"

Utsläpp från Cementa färgade vattnet i Slite brandgult. Bolagets förklaring skapar fler frågor än svar, säger länsstyrelsens miljöhandläggare till P4 Gotland.

Hur omfattande utsläppen var råder det delade meningar om, men hundratals meter av hamnen har missfärgats i samband med incidenten.

Hur omfattande utsläppen var råder det delade meningar om, men hundratals meter av hamnen har missfärgats i samband med incidenten.

Foto: Per Leino/Arkiv

Slite2020-09-10 12:29

Det var i samband med regnovädret förra helgen som grönsalt, en sorts järnsulfat, spolades ut i vattnet utanför Cementas anläggning. Efter händelsen missfärgades havet och stranden hundratals meter ut i hamnen och Vägumeviken.   

I en intervju i P4 Gotland, som var först med att uppmärksamma utsläppshistorien, hävdar platschefen Fred Grönwall att det ska röra sig om 5-10 kilo grönsalt och att ämnet är helt ofarligt.

– Även om det är en mindre mängd som läckt ut, så tar vi detta på största allvar. Vi måste skärpa våra rutiner och investera i hållbar och säker hantering, säger han i sändningen. 

Men Åke Mauritzson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen, tvivlar på bolagets uppgifter.

– Att det bara skulle handla om några kilo förefaller orimligt utifrån observationer från allmänheten och kustbevakningen, samt vårt tillsynsbesök. Förmodligen är det betydligt större mängder, säger han till radion.

Dessutom ifrågasätter miljöhandläggaren att grönsalt, vilket används som kromreduceringsmedel vid cementtillverkning, skulle vara helt ofarligt.

– Farligt eller ofarligt, det beror helt på hur det hanteras och vilken mängd det är. Här har man, så vitt vi förstår, lossat 1 800 ton och hanterat det ovarsamt. Då kan stora risker uppstå.

Länsstyrelsen fick nys om utsläppen efter att en privatperson tipsade myndigheten. Det var alltså inte Cementa som anmälde incidenten.

 – Det är det som är allvarligast i det här, tycker jag. Att vi inte uppmärksammat och anmält detta själva ser jag som en svaghet hos mig och organisationen, säger Fred Grönwall.

Där är de helt överens, bolaget och länsstyrelsen.

– Det är bekymmersamt att man inte informerat oss, trots att man är skyldig att göra det i sådana här situationer. Miljöarbetet i Sverige bygger i hög grad på egen kontroll, att man kan ta ansvar för sin egen verksamhet, säger Åke Mauritzson.

Länsstyrelsen är nu i färd med att gå till botten med vad som hänt och vilka konsekvenserna blir.

– Vi har förelagt Cementa att lämna in mer underlag. Det är mycket vi inte vet i dagsläget. Förklaringen vi fått skapar fler frågor än den besvarar. Grönsalt är ett vattenlösligt ämne, det hör man på namnet, som ska hanteras torrt och under tak. Det kan inte ligga på en kaj utan skydd över natten, särskilt inte om det regnar, säger Åke Mauritzson till P4 Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!