Frågan om landets energiförsörjning går het i debatten efter vinterns rekordhöga elpriser. Nu kastar sig Kjell Broander och Mats Hedström – engagerade i Moderaternas lokalförening på norra Gotland, Norrmoderaterna – in i ringen.
I en insändare argumenterar de för att Sverige snarast borde bygga sitt första SMR-kraftverk (eller "minikärnkraftverk", som det kommit att kallas i daglig tal) och att man ska göra det i Slite.
– Cementa är en storkonsument av el och det pratas ju mycket om omställningen till mer klimatvänlig produktion där. Slite vore därför ett lämpligt ställe. Alltså, vind- och vattenkraft är bra, men vi behöver mer stabilitet i elnätet och mindre beroende gentemot utländska aktörer. Att Sverige numera bara har sex reaktorer i drift får stora konsekvenser vid störningar, säger Kjell Broander.
Det är inte första gången liknande förslag framförs. I en P1-intervju 2020 påstod Liberalernas ledare Nyamko Sabuni att minikärnkraftverk på Gotland kunde vara lösningen på öns återkommande problem med totalavbrott.
Den gotländske riksdagsledamoten och tidigare vindkraftssamordnaren Lars Thomsson (C) har svårt att ta utspelen på allvar, säger han när GT ringer för en kommentar på Norrmoderaternas förslag.
– Jag säger bara: Lycka till. Oavsett om vi pratar små eller stora kärnkraftverk handlar det om en lång process på många år med utförliga säkerhetsbedömningar. Det skulle även krävas att lokalbefolkningen accepterade detta. Etablering av vindkraft möter ofta motstånd, det vet jag av egen erfarenhet, men det vore en västanfläkt jämfört med om någon skulle få för sig att bygga kärnkraftverk på Gotland.
Därtill påpekar Lars Thomsson att teknologin, som bara testats i mindre skala, är långt ifrån färdigutvecklad.
Kjell Broander pekar å sin sida på det estniska företaget Fermi Energia, vars SMR-verk beräknas tas i drift senast år 2035.
– Tekniken finns lite här och där ute i världen, och den tycks funka. Jag tror att vi kommer att få höra mycket om minikärnkraftverken framöver. Vi skrev insändaren lite för att skapa debatt och uppmärksamma allmänheten på den fantastiska utveckling som sker, säger han.
Och du tror att ortsborna kommer att acceptera kärnkraft i Slite?
– Det är en utbildningsfråga. Folk måste inse att man inte ställer ut en bomb. De här är små, säkra och lättskötta reaktorer.