Nato kommer till Gotland – ska besöka strategiska platser

Under tisdagen besöker planeringsofficerare från Natos olika operativa staber Gotland. Syftet med vistelsen är att koordinera Natos och Försvarsmaktens pågående försvarsplanering.

Under tisdagen får Gotland besök av personal från Nato.

Under tisdagen får Gotland besök av personal från Nato.

Foto: Albin Jakobsson

Slite2024-04-23 10:49

"Att Nato valt att besöka Gotland beror på öns strategiska läge då Gotland har en central position i Östersjön och är viktig för försvaret av både Sverige och Nato", skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Kommunikationschefen på Gotlands regemente, Tomas Ängshammar, berättar om vilka det är som är närvarande under tisdagen:

– Ledningsnivån över den svenska operationsledningen i Nato finns i Brunssum i Nederländerna. Det är ett stort sällskap därifrån som är på plats. De gör sin första resa till Sverige efter Sveriges anslutning till Nato och väljer då att komma till Gotland, säger Tomas Ängshammar.

undefined
Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente.

På plats är bland annat generalmajor Mark Pullan från Joint Forces Command Brunssum i Nederländerna och generalmajor Fredrik Ståhlberg från Försvarsmaktens operationsledning.

– De har fått en dragning nu på förmiddagen av chefen för P18 (Dan Rasmussen) och sen ska vi åka runt till strategiska platser på Gotland för att de ska få en uppfattning om hur platsen ser ut, hur försvaret ser ut och så vidare. Detta för att kunna ha med det i den fortsatta försvarsplaneringen, säger Tomas Ängshammar.

Klockan 13.15 är media inbjudna till Slite hamn för att träffa generalmajorerna och Helagotland kommer att vara på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!