Nato turnerar runt på Gotland: "Finns inga svagheter"

Två busslaster med Natomilitärer har turnerat runt på ön under dagen, med målet att förstå alliansens nya guldklimp. De mötte media med utsikt mot öst. "Aggressioner måste avskräckas", säger generalmajor Mark Pullan.

Två busslaster med ungefär 70 Nato-planerare besökte Lotsstugan i Slite under tisdagen som en del av en fältövning.

Två busslaster med ungefär 70 Nato-planerare besökte Lotsstugan i Slite under tisdagen som en del av en fältövning.

Foto: Albin Jakobsson

Slite2024-04-23 17:51

Vid 13-tiden på tisdagen rullar två bussar med poliseskort in i Slite. Uppe vid Lotsstugan stannar de till och 70 militärer hoppar ut. Belgiska, brittiska, tyska och svenska flaggor är bara några som skymtar förbi på uniformernas axlar. 

Med Östersjön i bakgrunden ställer fyra överhuvuden upp sig för det lilla uppbådet av både internationella och svenska medier. P18-chefen Dan Rasmussen tar till orda: 

– I dag har vi fått ett besök från fastlandet och våra allierade i Natos Joint Forces Command (JFC) i Brunssum, Nederländerna. De är här för att titta på ön och få en bild av hur ön ser ut geografiskt och de olika möjligheterna och utmaningarna med Gotland, säger han. 

undefined
Generalmajor Fredrik Ståhlberg från Försvarsmaktens högkvarter, Dan Rasmussen, chef på Gotlands regemente P18, generalmajor Mark Pullan, från JFC Brunssum, och brigadgeneral Frédéric Givron, från Belgiska försvaret.

Besökarna är planeringsofficerare i Nato och har kommit till ön som en del av en veckolång resa till Sverige. De är vana vid att stirra på kartor, men i dag har de sett verkligheten på bland annat P18-området och flera gotländska hamnar. 

Britten Mark Pullan, generalmajor i JFC Brunssum, är väldigt nöjd med besöket. 

– Att faktiskt få komma hit och omvandla kartan till verklighet är oerhört viktigt. Du kan se en hamn på en karta, men du vet inte hur den ser ut på riktigt, hur det luktar och komplexiteten i att operera i just den miljön förrän du kommer dit på riktigt och känner att vinden från väst är lite kall, säger han. 

Ser du några svagheter i den gotländska infrastrukturen?

– Som jag ser det finns det inga svagheter. Det säger jag inte för att undvika att kritisera, för det skulle jag göra. Utan realiteten är att det är en väl genomtänkt infrastrukturplan de har här. Jag har sett byggnationen på det lokala regementet och det ser helt fantastiskt ut. 

undefined
Britten Mark Pullan var tagen av Gotlands skönhet. "Unik", var hans omdöme om ön.

Att Sverigebesöket började just på Gotland är ingen slump. Ön mitt i Östersjön verkar vara något av Natos nya guldklimp, åtminstone om man lyssnar till Mark Pullan: 

– Gotland har varit strategiskt viktigt i konflikter sedan den mänskliga världens begynnelse.

Det militära mötet vid Lotsstugan sker samtidigt som fartyget Zircone ligger och guppar strax utom synhåll utanför svenskt territorialvatten. Fartyget har varit omskrivet på sistone eftersom det förser den ryska skuggflottan med olja. 

Men Fredrik Ståhlberg, generalmajor på Försvarsmaktens högkvarter, verkar inte särskilt orolig. 

– Vi har järnkoll på det som rör sig på Östersjön, även under ytan. Det har vi i det här avseendet också, säger han.

undefined
Enligt generalmajor Fredrik Ståhlberg har Sverige "järnkoll" på den ryska skuggflottan.

Hans Natokollega Mark Pullan litar på att Sverige och Nato har bra koll på den ryska skuggflottan, men poängterar vikten av att hålla rysk aktivitet på och runt Östersjön under uppsikt. 

– Aggressioner måste avskräckas och vi måste se till att vi är i en position för att kunna trappa ned en sådan situation snabbt, säger han. 

Slite är en viktig industriell hamn och huserar också Kustbevakningen. Men militären har ingen permanent närvaro här. Det betyder inte att försvaret inte är redo att försvara hamnen om det skulle behövas, säger Fredrik Ståhlberg.

– Vi är ju inte stationära. Utan vi rör oss till de platser där vi behöver vara, beroende på vilken situation som finns. Det gör vi i luften, på ytan, under ytan och på land. Bara för att inte finns någon här just nu, så betyder inte det att vi inte har koll på läget, säger han. 

undefined
Natomilitärerna poserar framför kameran med utsikt mot öst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!