Under tisdagen beslutade mark- och miljööverdomstolen, MÖD, att avvisa Cementas ansökan om utökat brytningstillstånd på Filehajdar och i Västra brottet. I lägre instans gavs företaget tillstånd men den domen överklagades av flera organisationer. En av dem var Naturskyddsföreningen, som nu välkomnar MÖD:s beslut.
– Vi tycker att det var ett väntat och korrekt beslut. Vi har själva pekat på osäkerheten bland annat i deras miljökonsekvensbeskrivning och deras grundvattenmodell. Såtillvida har ju dagens beslut gett oss rätt. Det finns betydande osäkerheten och då kan man inte ta ställning, säger Richard Bernström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Gotland.
Även Länsstyrelsen Gotlands län överklagade den tidigare domen. De anser, precis som flera andra, att Cementa inte tillräckligt tydligt kan beskriva hur deras verksamheten påverkar vattnet. De redovisar inte heller vilka åtgärder företaget ska vidta om brytningen får negativa konsekvenser för vattnet.
– Vi är väldigt bekymrade över vattensituationen. Den ska man inte chansa med, man ska vara bombsäker på vad man gör och hur det påverkar. Underlaget är för tunt helt enkelt, säger Karin Fager, chef för miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.