Nu är 4 000 ton rör i hamn

I nättras lossades de första 160 av totalt 58 000 betongrör – 12 meter långa och 25 ton tunga - till Nord Streams gasledning i Slite. Rören ska lagras vid Apotekskajen och i Vikhagen.– Världens i sitt slag största logistiska projekt är i hamn, konstaterade hamnchefen Mats Eriksson och Thomas Nyberg, vd vid Gotlands stuveri AB.

Hamnfogden och hamnchefen har koll på läget. Thomas Hogenfält och Mats Eriksson framför en av fyra gigantiska lastare som tar betongrören från Aptekskajen till Vikhagen.
Foto: Henrik Radhe

Hamnfogden och hamnchefen har koll på läget. Thomas Hogenfält och Mats Eriksson framför en av fyra gigantiska lastare som tar betongrören från Aptekskajen till Vikhagen. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Slite2010-02-13 04:00
Tolv timmar försenad och rejält nedisad lade fraktfartyget Unimar till vid kaj Slite klockan 20.00 på fredagskvällen. Under natten mellan fredag och lördag lossade 13 man vid Apotekskajen rören, som direkt kördes vidare till lagringsplatsen i Vikhagen.
- Vi får börja med att knacka is, konstaterade transportbasen Stefan Ekström i snön och blåsten som låg på från sjön. Med 40 års erfarenhet som åkare kunde han lugnt notera att aldrig har ett så stort logistiskt uppdrag som detta skett i världen.

Hårda vindar
Hårt väder på Östersjön försenade transportfartygets gång från Tyskland till Gotland.
- Fartyget skulle enligt planerna ha varit framme i Slite klockan 08.00 på fredagsmorgonen. Men hårda vindar tvingade kaptenen att dra ner på farten, berättade hamnchefen Mats Eriksson.
I onsdags började omlastningen och transporten av rören från anläggningen i Mukran, Sassnitz färjeläge, till lagringsplatsen i Slite. Men den beräknade transporttiden på 26 timmar blev alltså betydligt längre.

1 250 000 ton
Totalt ska 58 000 betongbelagda rör med en sammanlagd vikt av 1 250 000 ton skeppas från Tyskland, för att lagras och lastas om i Slite.
- Ett extremt säkerhetstänk finns kring projektet. Vi har fått särskild utbildning i säkerhet i samband med logistiken på land, berättade Stefan Ekström.

Logistik i Slite
I Slite blir Apotekskajen och i Vikhagen lagringsplatser med kapacitet på 6 500 rör. De skeppas vidare till rörläggningsfartyg och därifrån till slutgiltig destination på havsbotten. Omlastningen från fartyg till fartyg i Slite planeras från april till juli. Logistiken lokalt sköts av Gotland Stuveri AB som har anställt 50 personer för projektet. Dessa kommer att hantera cirka 160 rör per fartyg, med en beräknad avlastning på 12 timmar per gång.
Slite är en av fem rörlagringsplatser för Nord Streams projekt. För att minimera transporter och miljöpåverkan ligger de längs rörledningens sträckning, med ett maximalt avstånd på 100 sjömil från rörläggningsarbetet.

Ett sista ja
Som sista berörd instans sade Finlands miljömyndigheter på fredagen ja till Nord Streams projekt. Därmed är det klart för gasledningen som ska dras på Östersjöns botten, från Viborg i Ryssland till Greifswald i tyskland. Vid Baltic Sea Action, onsdagens toppmöte i Helsingfors som GA berättade om i fredagens tidning, meddelade Nord Stream att bolagets miljödatabank ställs till allmänt förfogande.
Miljödatabanken innehåller alla data, bland annat om sediment på Östersjöns botten, som samlats in vid förberedelserna för gasledningen.

Baltic Sea Action Group:
Toppmötet i Helsingfors på onsdagen hölls på initiativ av Finlands president och premiärminister samt Baltic Sea Action Group.
Huvudmålet med toppmötet är att förena Östersjöstaternas insatser med samhällsorganisationernas och affärskretsarnas åtgärder i det svåra arbetet att rädda Östersjön från kemisk förorening.
Detta arbete kommer att bedrivas parallellt med byggnationen av gasledningen från Ryssland till Europa.
Under de kommande decennierna uppges Nord Stream trygga upp till 25 procent av EU:s gasbehov.
Källa: Den statliga radiostationen Rysslands röst

Nord Streams gasledning:
Bygget inleds i vår och den första gasen beräknas strömma inom ett par år. Sverige, Tyskland, Danmark och Ryssland har redan godkänt ledningen.(TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om