"Nu är det fart igen i samhället"
Hela helgen har lastbilar med gasledningsrör rullat genom Slite. – Ekipagen är mindre än jag trodde, säger Lars-Inge Söderberg som följer transporterna genom sina nya ljudisolerade fönster.
Foto:
Rören lastas på specialbyggda lastbilssläp och körs mot Vikhagen där de lagras.
Om och om igen upprepas den proceduren. 58 000 tolv-metersrör till Nord Streams gasledning ska levereras till hamnen i Slite under de närmaste åren.
Trafikpoliser
På måndagen var trafikpoliserna Pelle Setterwall och Tobias Engström på plats för att se hur transporterna förlöpte och de var nöjda med vad de såg:
- Det ser bra ut. Jag trodde att ekipagen skulle vara längre och att rören skulle sticka ut bak, men de har bra fordon, konstaterar Pelle Setterwall.
Lars-Inge Söderberg som bor i svängen mellan Skolgatan och Apoteksgatan och kan se transporterna genom sina fönster. Bilarna rullar förbi i en strid ström.
När en har passerat kommer nästa inom någon minut. Under helgen som gått har de dessutom haft följe av mängder av nyfikna bilister.
Men Lars-Inge och hans fru Sonia klagar inte.
Lastbilarna är mindre än de trodde och när de passerar hörs bara ett svagt sus inne i huset.
- Jag har fått 14 nya fönster, två balkongdörrar och utbygget isolerat och omputsat. Det måste ha kostat över 100 000 kronor, säger Lars-Inge Söderberg.
Med Cementafabriken på andra sidan vägen har Lars-Inge och hans fru Sonia alltid haft lite buller i grannskapet.
- Cementa har erbjudit sig att betala för tätningslist till våra fönster. Det är lite märkligt att det görs så stora insatser nu, när Cementa inte har behövt göra någonting, funderar Lars-Inge.
Men belåten är han, det går inte att ta miste på. Och han är inte bara nöjd för sin egen del, utan också för Slite.
När gasledningsprojektet om ett par år har dragit förbi Slite har samhället fått en ny hamn. Det kan få positiva effekter.
Inte störande
Cecilia Othberg och Ronald Jacobsson, som jobbar på Röda korsets Kupan, kan också följa verksamheten på nära håll. Från kontorsfönstret har de utsikt över hamnen. Att det bullrar lite från hamnen stör inte Cecilia. Hon gillar att det rör på sig.
- Jag tycker inte att det är störande. Som gammal Slitebo är man ju van vid Cementa. Jag tror att det här kommer att bidra till utvecklingen i Slite. Blir det mer fart i hamnen så blommar samhället upp, säger Cecilia Othberg.
Och Rainer Manthey och Edith Nilsson från Hellvi, som sitter vid ett fikabord på Kupan, är lika positiva:
- Det här var det bästa dom kunde hitta på, ryssarna! Det ger jobb och det blir fart i samhället, säger Rainer.
Men Gunnel Norlander, som dricker kaffe vid samma bord, är lite skeptisk.
Hon funderar på vad gasledningen kommer att betyda på sikt:
- Vi måste ju tänka på våra barn och barnbarn också, säger Gunnel.
Se även Olof Söderbergs kortfilm från Slite hamn:
webb-tv Skarpt läge i Slite
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!