Nu är det krishantering som gäller för Cementa

Ledsamt och besviket, blandat med lättnad och framtidstro. Slite var en cocktail av känslor dagen efter beslutet om Cementa.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt är lite arg efter domstolens besked: "Det är svårt att driva en industri med så oförutsägbara domstolar. De tog lång tid på sig, och vi fick inga indikationer om hur det skulle gå".

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt är lite arg efter domstolens besked: "Det är svårt att driva en industri med så oförutsägbara domstolar. De tog lång tid på sig, och vi fick inga indikationer om hur det skulle gå".

Foto: Per Leino

Slite2021-07-08 08:30

På väg till Slite gör GA ett stopp i Hejnum. Inte långt från Tingstäde träsk bor Karin Mårtensson, som var med och startade Urbergsgruppen Filehajdar. Hon är en av de sakägare som varit mest bekymrad för vattnet. Nu delade mark- och miljööverdomstolen den oron.

– Domstolen har dömt till förmån för naturen, säger hon och tillägger:

– Gotland är sitt eget ekosystem och i det är vattnet det viktigaste vi har. Och det är redan en bristvara. Kalksten till cement finns på så många andra platser, säger hon.

Karin Mårtensson berättar att tisdagens besked var svårt att ta till sig:

– Cementindustrin är så stor och har så mycket pengar.

Förvånad blev även Slite Utveckling AB:s vd Mait Juhlin.

– Cementa fick ju tillstånd förra året. Det överklagades, men när näringsminister Ibrahim Baylan närvarade vid presentationen av Cementas stora klimatsatsning i juni trodde jag att allt var klart, säger hon och påpekar att hon är övertygad om att Cementa kommer att få fortsätta att bryta kalksten.

Den framtidstron verkar de flesta anställda vid Cementa ha, enligt fabrikschefen Matilda Hoffstedt som i går höll det andra personalmötet sedan mark- och miljööverdomstolens beslut avkunnats.

– Alla är ledsna men det finns en tilltro att vi kommer att lösa det här. Även jag tror att det kommer att lösa sig på sikt, säger hon.

Fabriksledningen är nu försatt i något som kan liknas med sjukvårdens stabsläge. Nu gäller krishantering i första hand.

– Vi ska se till att hålla produktionen i gång, och kanske öka takten innan nuvarande tillstånd löper ut. Sedan måste vi se om vi kan hitta en tillfällig lösning med kalksten från annat håll för att hålla fabriken i gång, säger Matilda Hoffstedt och fortsätter:

– För tillfället har vi ingen sådan lösning.

Två personalmöten inom loppet av ett dygn är inte konstigt, tycker fabrikschefen.

– Jag var fabrikschef i Skövde när Cementa fick avslag på sin ansökan 2014. Då var vi väldigt transparanta och hade många möten om läget. Det ska vi ha nu också. Det kommer att bli personalmöten hela sommaren.

Kjell Wahlström, ordförande för IF Metalls fackklubb på Cementa, tycker det är bra med tät dialog.

– Vi har tät kontakt med fabriksledningen för att se hur facket kan hjälpa till, säger han.

Några MBL-förhandlingar är inte aktuellt i nuläget. Matilda Hoffstedt tycker att personalen ska ha sina semestrar i lugn och ro och komma utvilade tillbaka till jobbet.

Hur påverkas Slite om produktionen stoppas?

– Det skulle vara oerhört trist och tråkigt, inte bara för Slite. Cementa berör hela Gotland, säger Mait Juhlin och fortsätter:

– Vi skulle inte ha den service vi har i Slite om inte Cementa fanns. Servicenivån är bra. Slite är även ett företagstätt område. Det hänger ihop med fabriken. Cementa anlitar många mindre företag.

I början av året tog Thomas och Annica Österberg tillsammans med Signe Bleckhorns över Slitebadens hotell. De öppnade lagom till Cementas storstopp i februari och hade genom det fullbelagt i 6–8 veckor när det annars är lågsäsong.

– Cementa är en stor kund till oss. Om fabriken tvingas stänga blir det ett stort inkomstbortfall. Det skulle påverka alla företag i Slite, säger Annica Österberg.

Hon tror ändå att hotellet har en framtid.

– Just nu har vi så mycket att göra att jag knappt noterade nyheten om Cementa. Hotellet är fullbokat. Jag tror det har vänt, Slite har blivit en attraktiv turistort. Vi klarar oss nog ändå.

Vägen till beslutet

December 2017: Cementa lämnar ansökan om förnyat tillstånd till mark- och miljödomstolen.

Januari 2020: Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till brytning av 3,8 miljoner ton kalk- och märgelsten. Domen överklagas.

April 2020: Prövningstillstånd beviljas och i början av oktober håller mark- och miljööverdomstolen förhandling i Visby.

Juli 2021. Mark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan, med hänvisning till att miljökonsekvensbeskrivningen har väsentliga brister. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!