Efter branden i Cementas pelletslager i Östra brottet i april förra året gjorde länsstyrelsen ett tillsynsbesök. Man såg då att bolaget, i strid med gällande tillstånd, lagrat 3 300 ton pelleterade avfallsbränslen utomhus. Det medförde att lagret blev fuktigt och självantände. ”Ett skräckscenario om branden hade spritt sig till fabrikens upplag med gummi” kommenterade länsstyrelsens handläggare.
Det var inte första gången pelletslagret orsakat en brand. I maj 2017 självantände lagret och startade en så kraftig brand att hallen för inomhuslagring av bränsle förstördes. Cementa byggde en ny hall, men trots det brann det igen i april 2018.
Cementa har haft problem med logistiken, och länsstyrelsen tillät vid ett tillfälle avsteg från reglerna. I juli 2019 fick Cementa lagra 1 600 ton pellets utomhus under åtta dygn. Men bolaget har lagrat betydligt mer än så i strid med gällande regler.
I den redovisning som Cementa lämnade efter branden i fjol framgår att bolaget, förutom lagret som självantände, lagrade ytterligare 5 200 ton pellets utomhus. De upplagen fanns i Östra brottet och Västra brottet. Lagringen hade pågått i tre månader.
Cementa uppger att lagring utomhus ska upphöra i juni. Den ska därefter ske väderskyddat under tak enligt gällande regler.
Nu sätter länsstyrelsen press på Cementa med ett föreläggande. Om lagring sker utomhus efter den 30 juni kan ett vite om två miljoner kronor komma att utkrävas.
Det höga viteskravet motiveras med de faror som funnits vid tidigare bränder. Brandrök har påverkat människors hälsa, och släckvatten har förorenat Vägumeviken. ”Tack vara lyckliga omständigheter vad gäller vindriktning och vindstyrka har miljöeffekterna kunnat begränsas” skriver länsstyrelsen.
Förutom lagringen av pellets har Cementa problem med stoft och buller. Efter att ha överskridit gränsvärdet för utsläpp av stoft 2018 och första halvåret 2019 vid 245 tillfällen fick Cementa betala en företagsbot om 150 000 kronor i april.
För att komma till rätta med stoftutsläppen förelade länsstyrelsen i mars i år om ett vite på fem miljoner kronor. Cementa ska senast den 31 augusti 2022 ha vidtagit åtgärder.
Sedan 2020 finns ett vitesföreläggande om två miljoner kronor för att begränsa bullret. Länsstyrelsen har dessutom polisanmält Cementa för otillåten hantering av dieselolja i februari i år, då nära 900 liter läckte ut.