Nya miljoner till fabriken – men frågetecken kvarstår

Planen på en klimatneutral cementfabrik går in i en ny fas, som delfinansieras med 238 nya statliga miljoner.
– Själva har vi investerat över en halv miljard, säger Karin Comstedt Webb på Heidelberg.

Fabrikschefen i Slite, Matilda Hoffstedt, visar en skiss över den tilltänkta anläggningen.

Fabrikschefen i Slite, Matilda Hoffstedt, visar en skiss över den tilltänkta anläggningen.

Foto: Simon Bendelin

Slite2024-12-04 04:30

Nyheten i korthet

  • Heidelberg Materials Sverige får 238 miljoner kronor från Energimyndigheten för att utveckla en klimatneutral cementfabrik.
  • Företaget planerar att investera över en halv miljard kronor i projektet fram till 2026, men det slutgiltiga beslutet är ännu inte fattat.
  • Trots finansieringen kvarstår frågetecken kring nödvändiga tillstånd och tillgången på elektricitet för den planerade fabriken.

Heidelberg har redan tidigare fått åtskilliga miljoner från både staten och EU, bland annat genom Tillväxtverket och EU-fonden för rättvis omställning.

Det senaste bidraget, på 238 miljoner kronor, kommer via Energimyndigheten och satsningen Industriklivet.

– Det är ett viktigt tillskott till den nyckelfas projektet går in i nu. Vid tidpunkten för ett investeringsbeslut under 2026 så kommer Heidelberg Materials ha investerat över en halv miljard kronor själva, sedan projektet startades 2021, betonar Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sverige.

Detta skede, i planeringen av en anläggning för koldioxidinfångning vid Slitefabriken, har fokus på mer specifika ritningar och lösningar för teknik och logistik.

– Nu handlar det om att på väldigt detaljerad nivå ta fram underlag för vad som ska byggas och hur det ska byggas, tillsammans med tänkbara leverantörer. Parallellt med det pågår flera viktiga tillståndsprocesser.

undefined
Karin Comstedt Webb hade tidigare titeln hållbarhetschef, men är numera vice vd för Heidelberg Materials Sverige.

Trots mångmiljontillskotten – både de egna och statens – är det slutgiltiga beslutet om jätteinvesteringen ännu inte fattat, eftersom avgörande tillstånd fortfarande saknas.

Det handlar dels om själva fabriken man vill bygga och de justeringar av bland annat Slites hamn som då krävs. Där finns ännu inget datum för domstolsförhandling.

Men dessutom ansöker Heidelberg om 30 nya år av stenbrytning i området – det är en ovanligt omfattande täktprocess och länsstyrelsen på Gotland beslutade i somras att i första hand avstyrka ansökan. Mark- och miljödomstolen väntas ta ställning till den i vår.

– Det tillståndet är nödvändigt för alla våra tilltänkta investeringar i Slite, fastslår Karin Comstedt Webb.

Frågetecken kvarstår även kring det här med eltillförsel; den tilltänkta fabriken kommer kräva stora mängder elektricitet. En sentida utveckling på den fronten är regeringens omdiskuterade nej till vindkraftsparker i havet, nära Gotlands kust.

Någon av dessa skulle potentiellt kunna anslutas till Slite och Heidelberg, en lösning som alltså ser ut att utebli.

Men cementbolaget har inte tagit ställning till regeringsbeslutet.

– Ingen av de här parkerna har ett uttalat, direkt samband med den satsning vi vill göra. Vi behöver få upp kraftproduktionen i södra Sverige – och det är ganska bråttom – men vilka kraftslag och var de är bäst att bygga, det är ingenting som vi kan lägga oss i.

undefined
En 3D-modell av den framtida fabriken. Den planerade anläggningen för koldioxidinfångning syns i grönt.
undefined
Så här ser det ut idag, det som av många fortfarande kallas Cementa i Slite.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!