Nytt viteshot: Cementa bullrar alltjämt

Cementa anser sig sitta i något av en rävsax. Bolaget har ansökt om nya riktvärden för buller hos mark- och miljödomstolen – som samtidigt kan utdöma ett nytt miljonvite.

Fred Grönwall hoppas att domstolen behandlar bolagets ansökan om ändrade riktvärden, snarare än att utdöma ytterligare viten.

Fred Grönwall hoppas att domstolen behandlar bolagets ansökan om ändrade riktvärden, snarare än att utdöma ytterligare viten.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Slite2019-11-28 06:21

Senast 2008 skulle Cementa i Slite ha genomfört tillräckliga bullerdämpande åtgärder, enligt ett beslut från länsstyrelsen. Bolaget har också gjort förändringar, men dessa ansågs otillräckliga. 2016 kom ett föreläggande om vite på en halv miljon kronor. Mark- och miljödomstolen mildrade dock detta till 200 000 kronor, vilket utdömdes i april i år.

Den 21 maj skulle bolaget ha vidtagit nya åtgärder, för att slippa ytterligare ekonomiska följder.

Men mätvärdena sedan dess – som redovisas av Cementa – är alltjämt för höga, enligt den nya anmälan som nu har skickats till mark- och miljödomstolen. Viteshotet ligger nu åter på en miljon kronor.

Länsstyrelsen konstaterar vidare att bolaget har haft "mer än tolv år på sig att anpassa sin verksamhet efter gällande bullervillkor", med hänvisning till miljötillståndet från 2007.

Cementa menar, å sin sida, att gällande riktvärden inte är möjliga att nå.

– De är inte satta på vetenskaplig grund och inte rimliga. Vi har ändå investerat 16 miljoner kronor i bullerdämpning och är den tystaste fabriken i vår koncern, bedyrar fabrikschefen Fred Grönwall.

Bolaget anser sig dessutom sitta i något av en rävsax. De har nämligen ansökt om att riktvärdena ska ändrats – en ansökan som vilar hos samma domstol som utdömer vitena i fråga.

– Vi väntar på deras bedömning för att komma vidare, men vår ansökan har fastnat där. Och under tiden fortsätter de här föreläggandena från länsstyrelsen att komma, säger Fred Grönwall.

Karta: Cementa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!