En stängning av Cementas fabrik i Slite kan leda till att 200 000–400 000 personer måste sägas upp, enligt den konsekvensanalys branschorganisationen Byggföretagen tagit fram tillsammans med Svensk Betong och Byggnads. De krävde ett krismöte med regeringen och under torsdagen fick de träffa Ibrahim Baylan.
– Ibrahim Baylan förstår allvaret. Det är bra. Men vi fick inga besked om vilka alternativ till lösning som regeringen tänker sig och inga besked om en tidsplan, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd och fortsätter:
– Det är bra att vi har fått kontakt. På mötet fanns representanter för branschen, arbetsgivare och fack och alla fick lämna synpunkter. Vi ska ha fortlöpande kontakter, men något nytt möte är inte inplanerat.
Enligt Catarina Elmsäter-Svärd är det mycket bråttom. Arbetsgivare som behöver varsla mer än 100 personer måste anmäla det ett halvår i förväg. Hon tror att stora varsel kan komma snabbt:
– Får vi inget snabbt besked från regeringen måste vi börja varsla personal om uppsägning nästa månad.
Vad tycker du att regeringen ska göra?
– Det har jag inget svar på. Det måste regeringen avgöra, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
I ett mejl till TT kommenterar Ibrahim Baylan: ”En departementsöverskridande grupp har tillsatts för att se över konsekvenserna av domen samt utreda huruvida regeringen har möjlighet att vidta åtgärder i syfte att avhjälpa eller mildra de problem som bedöms kunna uppstå. Näringsdepartementet för även kontinuerlig dialog med berörda aktörer, däribland Cementa. Vi arbetar skyndsamt med att se över frågan.”
Enligt Malin Löfsjögård, vd för branschföreningen Svensk Betong, är det största hotet bristen på anläggningscement. Stora infrastrukturprojekt som Slussen i Stockholm, Varbergstunneln i Halland och Västlänken i Göteborg kan komma att försenas kraftigt. Något alternativ till cementen från Slite ser hon inte.
– Det är inte bara att trycka på en knapp så är importen i gång. Det går att hitta mindre volymer, men inte så mycket att de täcker de 2,3 miljoner ton som produceras i Slite, säger hon.
Förutom att det krävs akuta åtgärder vill Malin Löfsjögård se en långsiktig lösning.
– På 2–3 års sikt går det att hitta en lösning med import, men då blir det utomeuropeisk cement. Sverige kommer att ha en sårbar försörjning om vi ska förlita oss på import till hundra procent, säger hon.