Petra och Carl Ahlman träffades för första gången i sammanhang kring dryck. Det var under en utbildning om kaffe, som Carl höll i, som Petra träffade sin blivande man för första gången. Hon från Helsingfors och han från Gotland. För några år sedan flyttade paret till Hellvi på norra Gotland. Under två somrar har de drivit Kafé törst, vid Bergmancenter på Fårö, men aviserade att 2021 blev deras sista sommar med Kaféet.
– På kaféet var gensvaret överväldigande för kombuchan vi bryggde. Det var ju där som idén föddes eftersom den var så uppskattad. Vi hade aldrig tänkt att starta ett bryggeri, men gästernas reaktion gjorde att vi ville testa.
Kombucha är fermenterat te som har anor från Kina för över 2000 år sedan. I Sverige och i västvärlden är drycken en relativt ny företeelse som rönt framgångar som trenddryck med probiotiska egenskaper. På 70-talet var Volga-te populärt, som faktiskt är ett annat namn på samma dryck.
– Vi tror inte att kombucha är jättevanligt på Gotland ännu, men det är väldigt uppskattat inom vissa kretsar. Det finns ännu inget kommersiellt kombuchamärke som säljer i större utsträckning, vad vi vet.
Livli är namnet på drycken som paret brygger i Slite. Den bygger på utvalda tesorter som de själva importerar från Indien, genom en jäsprocess får drycken den karaktäristiska kombuchasmaken och egenskaperna.
– Vi gör en helt naturell produkt bara med noga utvalt te. Det är inga smaktillsättningar efteråt och det är unikt. Ingen gör idag helt naturell kombucha på olika versioner av te, som vi gör.
Och det verkar som att efterfrågan bara ökar efter drycken.
– Allt fler vet vad kombucha är, eller har smakat. Det är en stor skillnad nu mot för bara några år sedan. Den här kategorin dryck växer nästan med 30 procent årligen, säger Petra.
Något som både Petra och Carl finner intressant med sin nya satsning är de får jobba med hantverksdryck där de själva får förädla slutprodukten.
– Egentligen är det lite underordnat om det är kaffe, te eller vin vi sysslar med. Det spännande är att jobba med smak och hantverksdryck. Här får vi göra vårt eget avtryck på produkten på att kreativt sätt, säger Carl.
Eftersom kombucha innehåller levande bakteriekultur ställs stora utmaningar på att få produkten likadan genom varje bryggning.
– Vi använder både ph-mätare och brixmätare för att få lite riktlinjer och få en smaksättning som fungerar. Sen är temperaturen alltid 25 grader i bryggerirummet, säger Carl.
I början av året flyttade de in i den nya lokalen under Slitebadens hotell och nu brygger man för fullt. Omkring 300 liter per bryggning vill de kunna producera. Eftersom en bryggning tar mellan en till två veckor att bli färdig räknar de initialt med att få fram 600 liter färdig dryck per månad. Filtrering och buteljering görs för hand i bryggeriet.
– Vi befinner oss på Gotland och det är en jättebra marknad under sommarsäsongen. Vi vill sälja i butiker och kaféer på ön till att börja med. Sen är målsättningen att växa och öka volymen, säger Petra.
Drycken ser de som en självklarhet för alla som vill dricka något svalt och fräscht.
– Vi vill att produkten ska vara en hälsosammare produkt gentemot läsk, men samtidigt roligare än mineralvatten. En törstsläckare som går att ta med sig.