Politiker fick aldrig chansen att yttra sig om Cementa

Region Gotland hade möjlighet att inkomma med synpunkter på förslag att förlänga Cementas tillstånd, men valde att inte göra det. Beslutet har fattats av tjänstemän, helt utan vissa politikers vetskap.

Regeringen vill genomföra tillfälliga ändringar i miljöbalken som ska göra det möjligt för Cementa att bryta kalksten i ytterligare åtta månader efter att deras nuvarande tillstånd går ut den 31 oktober.

Regeringen vill genomföra tillfälliga ändringar i miljöbalken som ska göra det möjligt för Cementa att bryta kalksten i ytterligare åtta månader efter att deras nuvarande tillstånd går ut den 31 oktober.

Foto: Karl Melander/TT

Slite2021-09-07 06:05

Under förra veckan hade ett 40-tal instanser möjlighet att yttra sig om regeringens förslag på att genom lagändringar låta Cementa bryta kalksten Slite i ytterligare åtta månader efter att deras nuvarande tillstånd går ut 31 oktober. Bland dem fanns Region Gotland, som dock valde att avstå.

Beslutet togs av regionens tjänstemän, och vissa av politikerna har inte ens vetat om att möjligheten att lämna åsikter har funnits. En av dem är oppositionsrådet Meit Fohlin (S).

– Jag läste på nyheterna att Region Gotland avstått från att yttra sig, och visste innan dess inte ens att vi fått en remiss ställd till oss. Jag tycker att det känns väldigt märkligt, säger hon.

Hon berättar att hon efter sin upptäckt i media hört av sig till regionens ledningsgrupp och frågat vem som fattat beslutet.

– Svaret från regiondirektör Peter Lindvall var då att det var tjänstepersoner som bestämt att regionen inte skulle svara på remissen. Jag ställde då en motfråga kring om det här inte var något för politiken att besluta om, men det har jag inte fått något riktigt svar på.

Meit Fohlin säger att hon inte har någon åsikt kring regeringens förslag, eller ens det faktum att regionen inte valt att yttra sig. Det hennes kritik vänder sig mot är själva processen samt det faktum att remissen inte ens blivit en politisk fråga.

– Man börjar ju undra hur ofta det kommer remisser som vi politiker inte ens får veta att de finns?, frågar hon sig.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) har i ett sms till GT hänvisat frågan om regionens beslut att inte yttra sig till regiondirektör Peter Lindvall. På en fråga om vad hon tänker kring att beslutet fattats utan de gotländska politikernas inblandning svarar hon såhär:

"Det var en väldigt kort svarstid, så jag har full tillit till förvaltningens beslut i detta speciella ärende", skriver Eva Nypelius.

Just det faktum att de olika instanserna hade så kort tid på sig att inkomma med ett yttrande är anledningen till att frågan inte lyftes till politikerna för bedömning, berättar regiondirektör Peter Lindvall.

– Vi fick in remissen till oss i början av förra veckan och konstaterade tidigt att det skulle bli svårt att få ihop ett svar som beretts ordentligt, som stämts av med vårt juridiska ombud och som även tagits upp med politiken under ordnade former. Därför bestämde vi att inte gå in med ett yttrande i det här fallet, säger han.

En viktig faktor när det gäller beslutet att inte yttra sig säger Peter Lindvall är att den förändring som regeringen föreslår ger Cementa rätt att bryta under en längre tidsperiod, men inte att bryta mer sten än vad nuvarande tillstånd tillåter. 

– Det faktumet hade vi med oss när vi bestämde oss för att inte skicka in ett svar.

Vad tänker du kring att Meit Fohlin, och säkert fler med henne, fick reda på att det fanns en remiss via media?

– Vi borde givetvis sett till så att våra politiker fick informationen om vårt svar direkt i fredagskväll när det skickades ut. 

I juli avslog mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om att få fortsätta bryta kalksten från sina brott i Slite. Anledningen till att regeringen nu föreslår lagändringar är för att förhindra en stundande cementkris, vilket byggbranschen flaggat för kan bli verklighet om Cementas brytning i Slite stoppas.

Remissyttranden

Flera instanser har valt att yttra sig om regeringens förslag att låta Cementa bryta kalksten i ytterligare åtta månader efter att deras nuvarande tillstånd gått ut.

Branschorganisationen Svensk Betong ställer sig bakom lagändringen, men påpekar att det behöver komma på plats en permanent lösning.

Naturskyddsföreningen å sin sida kritiserar planerna och skriver att de aldrig tidigare hört om att ändringar gjorts i miljölagstiftningen till förmån för en enskild verksamhetsutövare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!