Att budgivningen börjar på bara 750 000 kronor är svårt att förstå, när man parkerar intill ladan vid 1800-talstorpet i Slite. Men huset som beskrivs som pittoreskt och inbäddat i grönska har ett och annat att önska.
Visserligen är det inte långt till centrum med affärer och service i Slite. Men köparen kan inte räkna med vare sig flyttstädning, eller att alla grejer är tömda och bortforslade, när kontraktet är skrivet och nyckeln sätts i låset. Faktum är att disken från den tidigare hyresgästen ännu står odiskad kvar i köket.
– Det ovanliga är kanske att Region Gotland äger ett sånt här objekt. Annars finns det dödsbon där orken ibland tryter och man får sälja allt som det är, säger mäklaren Niklas Harlevi och visar runt.
Stenhuset en liten bit in på Othemsvägen i Slite har mycket stora renoveringsbehov, enkelfönster och uppvärmning saknas helt.
– Vedspisen i köket skulle jag inte rekommendera att man använder. Det finns ingen försäkring i världen som täcker det, säger Niklas Harlevi.
Bostadshuset byggdes 1883 och kompletterades med ladugård 1909. Tomten med fruktträd är på nästan 3 000 kvadrat. Regionen köpte fastigheten 1979, som markreserv för Slites planerade utbyggnad, som inte blev av så som tänkt. Huset har i mer än 20 år varit uthyrt, till motorklubben MK Grauten, och har sedan deras avtal upphörde år 2021 stått tomt.
Marken som hört till gården har nyligen styckats av och sålts, och då gick uppdraget till fastighetsmäklare Niklas Harlevi på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, som har ramavtal fram till 2026, att hitta en köpare.
– Renoveringsdrömmar brukar det finnas gott om. Det har redan anmält sig ett antal med intresse, säger han.
En rutten syll i bjälklaget i stora rummet. En skorsten som måste åtgärdas. Gammal el och en hel del i övrigt att önska gör det sannolikt kostsamt att få huset i skick.
– Man köper lite charm och ett skal som är väldigt tilltalande exteriört. Det är gulligt utifrån med en trevlig lada. Hur mycket det kostar beror helt och hållet på hur mycket man kan göra själv, men 700 000 till en miljon behöver man nog blåsa in här, säger Niklas Harlevi.
Att det är regionen som säljer gör också att ordningen inte är den vanliga.
– Det blir inget snabbt avslut och alla ska ha möjlighet. En budgivning måste pågå i minst fem dagar efter visning, säger han och berättar att vinnaren därefter har rätt att besiktiga fastigheten.
Något som kan vara klokt att göra. För någon försäkring mot dolda fel finns i det här fallet inte.
– Det går inte att komma efteråt och klaga, säger Niklas Harlevi.
Huset i Slite är inte det enda som läggs ut till försäljning när regionen ska avyttra sitt ägande runt om på ön. På nedlagda förskolan i Hogrän är utgångspriset 1 250 000 kronor. För nedlagda Halla skola är utgångspriset 1 500 000 kronor.
– För båda finns redan ett intresse. Det brukar räcka med att sätta ut skylten så finns intresset från lokalbefolkningen, säger Niklas Harlevi.
Även en villa i två våningar i Hemse ska säljas. För huset som regionen ägt på Storgatan 38 är utgångspriset 1 700 000 kronor.
– Det är två lägenheter som har använts som lokal. Köparen får ansöka om bygglov för ändrad användning om man skulle vilja ha det som bostad, säger han och berättar att det villkoret ofta följer med när regionens lokaler ska säljas.
Ett sådant objekt är regionens gamla äldreboende med storkök på Stuxvägen 46 i Fårösund. I just köket finns i dag en hyresgäst, säger Niklas Harlevi och visar en drönarbild tagen ovanifrån. Två hopbyggda fastigheter syns med sundet i bakgrunden.
– Lokalytan är sammanlagt på 1 830 kvadratmeter. Utgångspriset är 1 500 000 kronor. Det kan bli många lägenheter, men då krävs också en stor investering, säger han och är tydlig med att en ombyggnad till lägenheter dessutom kräver bygglov och att flera faktorer kan påverka den processen.
Med ett knirrande ljud öppnar sig trädörren till övervåningen i torpet i Slite. En tjock-tv, motormagasin i buntar, och en gammal telefon med lur och sladd vittnar om svunna tider.
Det finaste är utsikten, över den slumrande lilla trädgården badande i höstfärger. Niklas Harlevi har flera visningar inbokade och menar att det krävs någon med både husdrömmar och rejält med energi som tar över.
– Det bästa vore om det kom hit någon med stor kunskap om att bygga. Ska du hyra in till allt är det svårt att få ihop kalkylen, säger han.