Byggemenskap är ett sätt att organisera och planera ett byggprojekt som drivs och ägs av de personer som ska använda byggnaden. Slite utveckling AB vill pröva denna metod eftersom det finns ett stort behov av bostäder i Slite.
– Kön är enormt. Det tar 14 år att få en fyrarummare, säger Peter Patomella
Han är ordförande i Slite utveckling AB som jobbar för att fixa fler bostäder, en förutsättning för att företag ska kunna expandera.
För några veckor sedan gjorde han ett studiebesök i Tyskland tillsammans med representanter för regionen och tittade på olika byggemenskaper.
– Det var väldigt intressant att se hur de hade löst frågan och byggemenskaperna där är väldigt populära att bo i, säger han.
För att starta en byggemenskap i Sverige krävs att minst sex personer går ihop och att de kan satsa 10 000 kronor vardera. Det är en förutsättning för att Boverket ska gå in med ett stöd på 400 000 kronor. Egen insats och banklån krävs för att finansiera projektet.
Mark att bygga på, är förstås också viktigt.
– Vi har en ödetomt som regionen äger. Dör vill vi bygga en 800 kvadratmeter stor fastighet med åtta lägenheter på, berättar han.
Den obebyggda tomten ligger mellan Mörtvätsvägen och Ugglevägen i norra delarna av Slite.
En markanvisning eller direktanvisning behövs till en början. Detaljplan finns men inget bygglov.
– Vi har två alternativ. Det ena är att bygga i två plan med några lägenheter i bottenplan för äldre och fylla på med mindre bostäder för unga människor på andra våningen, säger Peter Patomella.
Det andra alternativet som kan fungera, är att bara bygga lägenheter i ett plan för 55+. Väljer man bostäder för äldre i två plan behövs hiss och det driver upp kostnaderna.
Tanken är att försöka starta projektet efter sommaren. Då gäller det att Sliteborna får regionens politiker och tjänstemän med sig för att få loss marken. Nästa steg är att avgöra vilka som ska ingå i den första byggemenskapen.
Vinsterna med att satsa på att gå ihop och bygga tillsammans, är flera.
– De som ska bo i huset bestämmer tillsammans hur det ska se ut och vilka material som ska användas.
Ekonomiskt finns det också fördelar, särskilt när det handlar om att bygga i mindre omfattning.
– Stora byggherrar vill inte bygga mindre än hundra lägenheter. Men med byggemenskap har man fördelen att det inte finns några krav på vinst- och riskmarginal, säger Peter Pantomella.