Branden kan komma att kosta tio miljoner

Branden som härjade på Cementa natten till lördagen kan komma att bli en dyr historia. Ännu vill inte fabrikschefen spekulera kring vad som orsakade elden.

På lördagsmorgonen sågs svart rök stiga från Cementa i Slite.

På lördagsmorgonen sågs svart rök stiga från Cementa i Slite.

Foto: Åsa Sveds

Slite2022-10-04 16:05

Natten till lördagen kom larmet om en att brand härjade på Cementa i Slite. Ett bränslelager hade av någon anledning fattat eld. Redan på lördagsmorgonen hade lokalen hunnit totalförstöras.

undefined
På lördagsmorgonen sågs svart rök stiga från Cementa i Slite.

Cementas personal övertog på söndagen eftersläckningsarbetet från räddningstjänsten. Något man kommer arbeta vidare med de närmaste veckorna.

– Sedan vi tog över eftersläckningsarbetet har vi fortsatt arbeta på. Vi har fått riva taket på byggnaden för att kunna komma åt med maskiner. Det finns ännu stora mängder material kvar i lokalen som är helt eller delvis förbränt, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt. 

Materialet som hon syftar till är främst bränsle som Cementa kommer ta in i sin process och använda.

– Det är delvis förstört. Det kan vara brännskadat, eller vattenskadat, men det går att använda även om det har ett sämre värmevärde. Vi kommer destruera allt material genom att elda upp det under de kommande två veckorna.

Har ni kunnat fastställa varför det började brinna?

– Vi vet ännu inte varför, men vi misstänker inte någon yttre påverkan. Orsaken utreds fortfarande, så det är för tidigt att säga något definitivt.

Det finns i dagsläget ingen misstanke om något brott i samband med händelsen. Ingen polisanmälan har heller upprättats. Utredningen av vad som hänt pågår alltså för fullt, men kan ta flera månader att färdigställa.

– Det är svårt att spekulera. Vi vet att under vissa omständigheter så kan sådant här material självantända.

Självantändning misstänktes också senast det brann vid ett bränslelager vid Cementa, nämligen 2017.

Matilda Hoffstedt uppskattar att kostnaderna för branden kan komma att uppgå till mellan fem och tio miljoner kronor.

Helgens busväder med regn gjorde arbetet med släckningen utmanande. Detta därför att man gärna inte blandar släckvatten med regnvatten på grund av miljöaspekten.

– Vi lyckades tidigt på lördagen bygga vallar för att styra bort regnvattnet. På så sätt kunde vi samla upp allt släckvatten. Det man är orolig för är att släckvattnet ska rinna ut på fel ställen. 

undefined
Matilda Hoffstedt är fabrikschef på Cementa.

Vad händer härnäst?

– Vi fortsätter att ta hand om släckvattnet. Sen eldar vi upp materialet så säkert och effektivt som möjligt. Sen ska vi se över vilken utrustning vi har för detektion av brand. Vi kommer följa den tekniska utvecklingen där så vi är ”up to date”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!