I april förra året dömdes Cementa att betala ett vite på 200 000 kronor för att fabriken inte lyckats minska bullret till de nivåer som fastställdes i miljötillståndet från 2007. Länsstyrelsen, som ansåg att bolaget haft många år på sig att åtgärda problemet, yrkade på en miljon kronor i vite. Det sattes ned av domstolen, bland annat för att Cementa efter 2014 lagt ner 16 miljoner kronor på 150 åtgärder för att minska bullret.
Det bullrar dock fortfarande för mycket. Hos mark- och miljödomstolen ligger ytterligare ett krav från länsstyrelsen om att utdöma ett vite på en miljon kronor.
– Bullret mäts vid tre intilliggande fastigheter, och det ligger 2-6 decibel över begränsningsvärdena för verksamheten. Även om Cementa ansökt om nya villkor måste vi utöva tillsyn enligt de gällande villkoren, säger Åke Mauritzson som är miljöhandläggare vid länsstyrelsen.
Domstolen har även en ansökan från Cementa, som vill ha mildare bullerkrav, att ta ställning till.
– Vi är bäst i klassen med att dämpa bullret, men dilemmat är att det är nära till grannfastigheterna, säger fabrikschefen Fred Grönwall.
Cementa vill ha nya villkor, som ger möjlighet att bullra lite mer men som kompenseras genom att bolaget bekostar bullerdämpande åtgärder på grannfastigheterna.
– Det rör sig om ett par tre fastigheter, säger Fred Grönwall.
Det är inte bara bullergränserna som överskrids. Cementas fabrik släpper ut för mycket stoft också, främst kalkdamm från ugnar och filter.
Gränsvärden för stoft regleras på flera olika sätt, inte bara på svensk utan även på EU-nivå. Länsstyrelsen ansåg att Cementas årliga miljörapport var för otydligt, och krävde förra sommaren att varje enskilt överskridande skulle rapporteras. Cementa har sedan dess anmält förhöjda utsläpp vid nära 60 tillfällen.
Nu är en lösning på gång. I samband med pågående storstopp åtgärdas filter som renar utsläppen.
– Det är tuffa gränsvärden. Vi har legat nära hela tiden, men allt måste fungera optimalt för att vi ska klara kraven, säger Fred Grönwall.
Kommande åtgärd kostar 1-2 miljoner kronor. Nästa år satsas ännu mer.
– Då ska vi modernisera filtret för att få större marginal till gränsvärdet, säger Fred Grönwall.
De Slitebor som har synpunkter på bullret har fram till den 17 mars på sig att yttra sig till mark- och miljödomstolen. När det gäller mängden stoft finns ännu inget föreläggande från länsstyrelsen.