Slite jobbar för en bättre skolmiljö

Solklintsskolan började jobba för en bättre skolmiljö redan innan Skolverkets kritik.

Kroknar.  "För elever som kroknar handlar det sällan om begåvningsnivån", säger Thomas Rydén.

Kroknar. "För elever som kroknar handlar det sällan om begåvningsnivån", säger Thomas Rydén.

Foto: Henrik Radhe

slite2011-03-10 04:00

-  Problemen som beskrivits är relevanta, men det har inte gått fram att det pågår ett omfattande jobb med organisationen och elevvårdsarbetet, säger skolkurator Thomas Rydén.

Samtliga gotländska skolor krävs på åtgärder efter Skolinspektionens tillsyn, och Solklintsskolan har med sina 21 åtgärdspunkter, som ska redovisas till Skolinspektionen, flest områden att jobba med. I rapporten framgår att en tredjedel av eleverna som gick ut förra våren saknade fullständiga betyg. Att vissa elever inte hade en trygg lärandemiljö är en annan brist som Skolverket vill se åtgärder på de närmaste månaderna.

Enligt skolkurator Thomas Rydén började skolan arbeta målmedvetet för en bra lärmiljö redan när läsåret började, alltså innan Skolinspektionen varit på plats.


Skolmiljön
Under hösten hölls 150 möten med föräldrar och elever, och samtalen fortsätter. Var annan vecka träffas rektor, kurator, skolhälsovård och lärare på elevrådsmöten. Syftet är att snabbt kunna rapportera till rektor om det uppstår något problem för en elev. Även skolans team mot mobbning träffas regelbundet. Den skriftliga likabehandlingsplanen hörde till de områden som skolan fick beröm för och under våren kommer allas lika värde att diskuteras under lektioner och seminarier. Elever som halkat efter får i år chans att hämta igen ämnen under ämnet "fria val". Samarbetet med elevrådet är ett annat sammanhang där skolan och elever jobbar gemensamt för en bättre miljö. I dag är frånvaron betydlgt lägre än tidigare, berättar Thomas Rydén.

-  För elever som kroknar handlar det sällan om begåvningsnivån. Det beror oftast på att eleven har en syn på sig själv som misslyckad. Vi har ansvar för att skapa ett meningsfullt sammanhang för de här eleverna, säger Thomas Rydén.


Ny ledning
Vid höstterminen fick Solklintsskolans högstadium en ny rektor, Anna-Lena Ahnell. Samtidigt fick skolan en ny biträdande rektor. Än är inte hela det skriftliga åtgärdsprogrammet som krävs in till Skolverket färdigformulerat, men enligt rektorn pågår ett intensivt arbete för att visa att åtgärderna vidtagits.

-  Vi tar Skolverkets kritik på yttersta allvar. Vad det gäller betygen räknar vi med att se en skillnad redan till våren, säger Anna-Lena Ahnell.

Som förälder blir man orolig när barnens skola får hård kritik, berättar Carolina Wetstfält som har barn i förskolelklasssen och i trean på Solklintskolan. Hon har hört att föräldrar till äldre barn har haft klagomål, men själv har hon gillat Solklintskolan och tycker att hon har fått en bra relation med personalen som arbetar där.

- Jag blev förvånad över rapporten och känner själv inte alls igen den bild som presenteras där. Men eftersom jag sitter med i skolrådet har jag också fått höra skolans egen version av det hela och nu är jag inte särskilt orolig längre. Skolinspektionens roll är ju att bara peka på det negativa - inte på det som fungerar bra, säger Carolina Westfält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om