Gotlands enda skärgård har fått statens skydd som naturreservat efter många års betänketid hos regeringen.
– Jättebra för Slite. Det ökar intresset för bygden och lockar hit mer folk. Nu kan vi få informationsbroschyrer och skyltar på olika språk, bekostade av staten, ger Mait Juhlin i Slite intresseförening, som exempel på fördelar.
Hon berättar att i förlängningen kan det påverka idén om båttrafik mellan Slite och Fårösund.
Gunnar Sillén på Sjöfartsmuseet hoppas att de kan bli informationscentrum för naturreservatet.
– Lite som Naturum Gotland, säger han och tycker det är självklart att miljön i skärgården ska skyddas.
Den 25 november 2016 beslutade länsstyrelsen att bilda naturreservatet Slite skärgård där även socknarna Othem, Hellvi, Rute och Lärbro ingår, men det är först nu som regeringen avslagit alla överklaganden och gett klartecken. Området omfattar 6323 hektar varav 364 är landareal.
Syftet med reservatet är att skydda och bevara ett unikt gotländskt skärgårdsområde med höga naturvärden både i vattnet och på land samt att bevara och utveckla ett område av stort värde för det rörliga friluftslivet.
– Det är ett väldigt värdefullt och relativt friskt område med stora blåmusselområden som fungerar som minireningsverk. På vissa ställen finns mjuka bottnar med ålgräsområden som är viktigt för fisk som växer upp, säger Cecilia Nygren på länsstyrelsen.
Naturreservatet skyddar dessa områden från fysisk påverkan. Här får man inte längre muddra och bygga. Däremot är det tillåtet att fiska.
– Reservatet värnar om bra miljöer för fisken.
Ett tiotal öar ingår i reservaten och här är det tänkt att man ska röja bort det som växt igen, vilket gynnar vadarfåglarna som försvinner om det blir för buskigt.
– Vi vill hitta djurhållare som kan se till att öarna betas, särskilt Asunden, Klasen och Fjaugen.
Friluftslivet är också viktigt och ska gynnas genom att rusta upp bodar och göra dem tillgängliga för alla, liksom bryggor.
– Det finns tankar om en snorkelled, där man kan se saker under vattnet och få information genom undervattensskyltar, ungefär som en vandringsstig men under vattenytan.
– Hur mycket vi kan göra hänger ihop med hur mycket pengar vi får till förvaltning, säger Cecilia Nygren.