Slitebor vill bygga eget lägenhetshus – regionen ger tummen upp

Den tyskinspirerade byggemenskapen i Slite är ett steg närmare att bli verklighet. Men Slite utveckling nöjer sig inte där. På sikt finns planer på en expansion av tätorten norrut.

Peter Patomella fantiserar om det ännu ej uppförda tvåvåningshuset.

Peter Patomella fantiserar om det ännu ej uppförda tvåvåningshuset.

Foto: Henrik Lindstedt

Slite2024-04-26 06:15

Äldre Slitebor behöver lägenheter att flytta till när villan blir för stor och svår att sköta om. Ungdomarna behöver någonstans att flytta när föräldrahemmet börjar bli kvävande. Och om Heidelberg materials gör verklighet av sin nya fabrik kommer ännu fler bostäder att behövas. 

Det menar Slite utveckling AB som har identifierat ett behov av 100–150 nya bostäder. 

Men de stora fastighetsbolagen har knappast slagits om möjligheterna att få bygga i Slite, berättar Slite utvecklings ordförande Peter Patomella. Finansieringen är en utmaning och bristen på detaljplanelagd mark en annan. 

– Att bygga bostäder på landsbygden är som en hinderbana, säger han. 

Därför började han snegla mot Tyskland. Där har privatpersoner på jakt efter lägenheter själva gått ihop i så kallade byggemenskaper och tillsammans finansierat nybyggnation av flerbostadshus. 

– Jag gick igenom alla detaljplaner i hela Slite för att hitta en tomt som tillåter flerbostadshus och det här var den enda jag hittade, berättar han och visar upp den igenvuxna tomten mellan Ugglevägen och Mörtvätsvägen, säger Peter Patomella. 

undefined
Peter Patomella fantiserar om det ännu ej uppförda tvåvåningshuset.

Planen är slå två flugor i en smäll, genom ett tvåvåningshus med lägenheter för 55-plussare på undervåningen och ungdomslägenheter på övervåningen. 

I veckan tog projektet ett viktigt kliv när regionstyrelsen undertecknade en avsiktsförklaring med Slite utveckling AB. Avtalet innebär att marken nu reserveras för byggemenskapen under två år. 

– Vi har ett mål att det ska byggas i snitt 300 bostäder per år över hela Gotland, denna satsning blir en del för att uppnå målet. Med beslutet skapar vi även möjlighet för aktörer som skulle ha svårt att konkurrera om större projekt att bidra till bostadsförsörjningen, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Peter Patomella berättar att småskaligheten i det här bygget gjorde det svårt att locka till sig etablerade bostadsbolag. 

– Varken Riksbyggen eller HSB var intresserade om det inte var uppemot 100 lägenheter. Då kom vi på det här med en byggemenskap, som dessutom kan göra det billigare än de stora jättarna.

undefined
Tomten i norra Slite är inte den enda som Slite utveckling hittat för nybyggnation. Peter Patomella berättar om planer på parhus bort mot återvinningscentralen och ett nytt bostadsområde med blandad bebyggelse norr om Lännavägen.

Sliteborna verkar däremot lite mer intresserade av att finansiera bygget. Så här långt har två par och fyra singelhushåll anmält intresse. Totalt behövs 20–30 intressenter som är redo att satsa mellan 200 000 och 300 000 kronor var. Det skulle kunna täcka en del av den totala kostnaden på runt 25–30 miljoner kronor. Resten ska banklån och eventuella bidrag finansiera.

De boende blir genom sin insats en del av en ekonomisk förening som äger och förvaltar fastigheten.

Samtidigt jobbar Slite utveckling vidare för att få till mer långsiktiga och något mer storskaliga bostadsplaner. De har särskilt pekat ut tre områden där det kan vara möjligt.

En ligger i Vikhagen väster om Slite IP och har pekats ut av regionen för bygget av ett äldreboende. Men om det inte blir av kan villabebyggelse bli aktuellt. En andra tomt ligger norr om Åkervägen. Där vill Slite utveckling att regionen prioriterar att stycka upp och sälja tomter för parhusbyggen.

I projektet "Norra Närs" vill Slite utveckling få till ett helt nytt bostadsområde med blandad bebyggelse. Men här krävs först en ny detaljplan och en villig exploatör.

– Joakim Martell som är vd på Gotlandshem var här och tittade på den och sa att det var den finaste tomt han sett på Gotland sen han började, säger Peter Patomella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!