Sliteborna vill få gå och vara nära naturen

Sliteborna gillar ortens omgivningar. Det är nära till naturen med hav, strand och gåvänliga stråk. Det visar en unik studie som tillför nya värden när beslut ska tas som påverkar traktens invånare.

Igenväxt. Hela udden nedanför lotsutkiken är igenväxt och ter sig i dag mindre inbjudande. Men det finns tankar i kommunen på en omfattande uppröjning.

Igenväxt. Hela udden nedanför lotsutkiken är igenväxt och ter sig i dag mindre inbjudande. Men det finns tankar i kommunen på en omfattande uppröjning.

Foto: Robert Gahnfelt

Slite2010-09-15 04:00
Att den generella bilden av Slite på många sätt präglas av Cementa är inte konstigt.
Men nedanför den dominerande, grå fabriken, finns också ett grönt samhälle med invånare som trivs och som gärna strosar runt på gator och stigar.
För de allra flesta är det inte mer än fem minuter att gå till populära strövområden.

Första gången
Nyligen avslutades en unik undersökning där Slitebornas syn på sina omgivningar stod i fokus. Det kallas sociotopisk kartering när folket får berätta om sina upplevelser och värdera det man har och inte har. Någon sådan undersökning har aldrig gjorts tidigare på Gotland.
Tanken är att undersökningen ska vara en del i den pågående fördjupande översiktsplanen. Undersökningen gjordes av Jenny Sandberg på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Hon har bland annat låtit 300 Slitebor svara på en enkät och peka ut sina favoritplatser.
- Strandpromenaden uppskattas mycket, den ligger för de flesta på bara några minuters promenadavstånd. Hela området från Sjuströmmar via badet, lotsbacken och hamnen är uppskattat. Det är nära, rofyllt och lättillgängligt.

Utvecklingsbart
Svaren på frågan om vilken miljö man uppskattar mest var kanske förutsägbart. Däremot hade hon väntat sig att fler skulle svara "min egen trädgård".
Många tycker att det nämnda stråket skulle kunna utvecklas och bli ännu bättre.
- Fler bänkar att sitta på och en röjning av vegetationen kring lotsbacken skulle öka attraktiviteten och ännu mer binda ihop områdena. Någon tyckte att badhusparken skulle göras till en skulpturpark.
Andra viktiga platser som nämns i rapporten är Röda korsets Kupan och biblioteket.
Jenny Sandberg har förutom frågeundersökningen varit på vandring genom samhället med ett tiotal Slitebor som fick tillfälle att utveckla vad de tycker om sin ort.
Hon går nu vidare och ska göra motsvarande kartering för Burgsvik genom intervjuer med samhällets invånare, också det som ett led i den fördjupade översiktsplaneringen.
Sociotopkarteringen görs i samverkan mellan samhällsbyggnadsförvaltningen och ledningskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om