På fredagen presenterade Cementa hur bolaget kämpar vidare för att få bryta egen sten. Man vill få en "akut" förlängning av nuvarande tillstånd, för att avvärja den omtalade cementkrisen. Exporten till Baltikum och Danmark ska frysas; det är fullt fokus på Sveriges behov.
Parallellt planeras en ny, tvådelad ansökningsprocess gällande ett kortare tillstånd på 3-5 år samt ett mer långsiktigt sådant, som ska ta vid efter detta.
Men det som framförallt avslöjades under fredagen var att "reservavtalet" med Nordkalk nu är påskrivet. Hur nära målet man kommer med sten från Storugns förblir dock oklart.
– Den räcker till 25 procent av Sveriges behov med de tillstånd vi har idag. Men den kan täcka hela behovet i upp till sex år, om vi får möjlighet att ta emot så mycket sten, berättade Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb under pressträffen.
Detta stämmer inte riktigt, visar det sig. Det förklarar fabrikschefen i Slite, Matilda Hoffstedt, för GT:
– Nej, ingen volym är "färdig" redan idag, vi kommer att behöva ny tillåtlighet för att alls kunna köpa in från Nordkalk, säger hon.
I bästa fall, för Cementa, gör tillsynsmyndigheten bedömningen att inköpen – och logistiken kopplade till dem – går att göra inom ramen för fabrikens nuvarande tillstånd. Men det är just detta som alltjämt ska undersökas.
Karin Comstedt Webb pratar bland annat om att man behöver "flytta buller" från en del av verksamheten till en annan. Matilda Hoffstedt förklarar:
– Bullerbilden påverkas om vi ska börja lasta in sten via vår hamn istället. Och bullret är redan en stor utmaning för oss, säger hon.
Det huvudsakliga transportmedlet blir lastbilar, men det anses inte räcka – därför kommer det alltså bli aktuellt med båtar också, som eventuellt åker hela vägen runt Fårö för att ta sig från Storugns till Slite.
För att sedan lastas av vid fabriken, vilket i sig innebär en nyhet.
– Jag tror inte att vi tagit in sten på det sättet tidigare, men däremot en del liknande material. Det vi har fått tillstånd för är en testtransport per båt, då får vi se hur det fungerar.
Huvudspåret är och förblir att bryta egen sten, även i framtiden. Men om inköpen från Nordkalk går i lås är det en välkommen reserv.
– Det är ett bra exempel på hur näringslivet på Gotland kan hitta lokala lösningar, tycker Matilda Hoffstedt.