SGU var en av myndigheterna som kritiserade Cementas vattenutredning när Mark- och miljööverdomstolen hanterade Cementas ansökan om utökad täktverksamhet i Slite. Men i en ny rapport, som tagits fram på uppdrag av Näringsdepartementet, lyfter man fram flera allvarliga konsekvenser av domstolens avvisande av Cementas ansökan. Något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.
I rapporten, daterad den 20 augusti, konstaterar SGU bland annat att det är omöjligt att ställa om brytningen för cementproduktion från Slite till någon annan täkt i Sverige på kort sikt. Detta då det helt enkelt inte finns någon alternativ "försörjare" av cement i landet i dagsläget.
"Det i sin tur kommer att innebära stora konsekvenser för infrastrukturutbyggnad, bostadsbyggande, och för vindkraftsutbyggnad i Sverige. Det kommer i så fall också att innebära stora varsel för bygg- och anläggningsindustrin i landet", skriver myndigheten bland annat.
Alternativet blir då, enligt SGU, att importera råvarorna som behövs för att framställa cement. Problemet är dock att möjligheten att importera från andra EU-länder är begränsad då de europeiska bolagen har mycket små marginaler att höja sin kapacitet. Det skulle med andra ord innebära import från länder utanför Europas gränser.
"SGU bedömer att användningen av importerad cement skulle medföra både ökade kostnader och ökad miljöpåverkan samtidigt som det ökar Sveriges beroende av andra länder och minskar vår beredskapsförmåga", står att läsa i SGU:s rapport.
SGU varnar även för att "de samhällsekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenserna som ett snabbt stopp för verksamheten i Slite innebär är mycket stora", och att detta är ett exempel på "hur man kan inducera kritikalitet för en råvara helt på egen hand". I klartext: Att man medvetet skapar en brist på en samhällsviktig produkt.
Cementas fabrikschef i Slite, Matilda Hoffstedt, har läst rapporten, och kommenterar den såhär:
– Vi menar att rapporten tydligt bekräftar den bild som Cementa förmedlat dels under tillståndsprocessen och dels efter att domstolen avvisade ansökan i juli. Verksamheten på Gotland inklusive kalkbrytningen på File hajdar är av stor betydelse för det svenska samhället, vilket även uttrycks av SGU i rapporten.